LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Akcija „Oživi me”

Svakog sata jedna osoba umre od srčanog zastoja, Studentska udruga STePP smanjuje tu brojku

Iznenadna srčana smrt jedan je od najčešćih uzroka smrti uopće. Rana reanimacija i neodložna defibrilacija pokazala se kao učinkovita mjera, stoga se u akciju „Oživi me” uključila i Studentska udruga StePP.

Iznenadna srčana smrt jedan je od najčešćih uzroka smrti uopće. Rana reanimacija i neodložna defibrilacija pokazala se kao učinkovita mjera, stoga se u akciju „Oživi me” uključila i Studentska udruga StePP.

Zaklada Hrvatska kuća srca u suradnji sa Studentskom udrugom StePP i Gradskim uredom za zdravstvo u sklopu akcije Oživi me organizirala je prošle subote edukaciju o kardiopulmonalnom oživljavanju za djelatnike Zagrebparkinga. 

U rujnu ove godine Zagrebački holding d.o.o. – podružnica Zagrebparking javnosti je predstavila projekt Defibrilatori. U sklopu projekta, a u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo, postavila je AED uređaje za defibrilaciju u garažu Kvaternikov Trg i garažu Tuškanac. Povodom toga, podružnica je educirala 10 djelatnika, a do kraja 2018. godine nastavit će s edukacijom svih djelatnika. Djelatnici Zagrebparkinga tijekom radnog vremena veliki dio dana provode u kontaktu s građanima te će zahvaljujući ovoj edukaciji biti u mogućnosti pristupiti postupku kardiopulmonalnog oživljavanja i nekome spasiti život. Edukacijom djelatnika o osnovnim postupcima oživljavanja, podružnica Zagrebparking doprinosi povećanju sigurnosti građana grada Zagreba i pokazuje društveno odgovorno poslovanje. 

– Čak 80% iznenadnih srčanih zastoja događa se izvan bolnice, a s obzirom na to da znamo kako je u tim trenucima svaka sekunda važna, potrebno je da što više naših sugrađana prođe kroz edukaciju oživljavanja. Srčani zastoj stanje je u kojem srce prestaje pumpati krv. Tijelo ostaje bez opskrbe kisikom i hranjivim tvarima i za nekoliko minuta osoba umre. Jedini postupak kojim to možemo spriječiti jest brzo pozivanje hitne medicinske pomoći i započinjanje oživljavanja. Jako smo sretni što su se djelatnici Zagrebparkinga odazvali edukaciji, a ovom prilikom pozivamo i druge građane da se povedu za istim primjerom i jave nam se u zakladu Hrvatska kuća srca. – naglasio je Josip Družijanić, dr. med, predsjednik Studentske udruge StePP

U Hrvatskoj svakoga sata jedna osoba umre od iznenadnog srčanog zastoja, što čini 24 osobe u jednom danu ili oko 9 000 osoba godišnje. Iznenadna srčana smrt jedan je od najčešćih uzroka smrti uopće, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj. Rana reanimacija i neodložna defibrilacija (unutar 1-2 minute) pokazala se kao učinkovita mjera s visokim postotkom preživljavanja ugroženih osoba, a spašavanje života u ovom slučaju obavljaju laici prije dolaska tima hitne medicinske pomoći.

– Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba u suradnji sa Zakladom provodi akciju «Oživi me» još od 2014. godine Zahvaljujući brojnim edukacijama oko 3 000 osoba ima znanja o osnovnim postupcima oživljavanja no smatramo kako to i dalje nije dovoljno. Naša je zajednička misija edukaciju o oživljavanju uvrstiti u obavezni obrazovni program kako bi što više građana nestručnjaka savladalo vještinu oživljavanja i bilo u mogućnosti spasiti nečiji život kada se za time ukaže potreba. – istaknula je Ivana Portolan Pajić, dr.med, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

FOTO: ŠARENI ARTIKL