LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Edukacije za djecu

Studentica održala radionice programiranja s micro:bitovima; planiraju se nove najesen

Asistent na FOI-ju osmislio je radionice programiranja za djecu, a u suradnji s varaždinskom knjižnicom one su triput održane. Zbog velikog interesa, razmišlja se o dodatnima koje bi se održale već ove jeseni.

Asistent na FOI-ju osmislio je radionice programiranja za djecu, a u suradnji s varaždinskom knjižnicom one su triput održane. Zbog velikog interesa, razmišlja se o dodatnima koje bi se održale već ove jeseni.

U tjednu od 11. do 18. srpnja 2018. godine na FOI-ju su, u organizaciji s Dječjim odjelom Gradske knjižnice i čitaonice Metel Ožegović, održane tri radionice programiranja Što početi s micro:bitom? za djecu u dobi između 9 i 12 godina.

U današnje se doba tehnologije veoma brzo razvijaju te je bitno prilagoditi ih i uklopiti u obrazovne sadržaje kako bi djeca što ranije počela usvajati i razvijati digitalne vještine koje će u budućnosti biti sve potrebnije. Jedna od ustanova koja potiče djecu na otkrivanje novih sadržaja svakako je i knjižnica, no kako ističe voditeljica Dječjeg odjela spomenute Gradske knjižnice i čitaonice Jasenka Vuković Tomašek, više nije dovoljno osigurati dovoljnu količinu knjiga i različite elektroničke građe za posudbu, već treba pridonositi odgoju mladih naraštaja ponudom različitih aktivnosti.

Mnoge knjižnice i druge javne ustanove u svoje su programe uvele micro:bitove, mala računala koja se bežično mogu spojiti na internet te su pogodna za učenje programiranja, a jedna od njih je i Gradska knjižnica i čitaonica Metel Ožegović Varaždin. S obzirom na prethodnu uspješnu suradnju s FOI-jem, ove su dvije ustanove ponovno pokrenule zajednički projekt. Predviđena je organizacije jedne radionice, koja je održana 11. srpnja 2018. godine, no zbog velikog interesa održane su još dvije radionice te se razmišlja o dodatnim radionicama koje bi se održale najesen.

Radionice je osmislio asistent na FOI-ju dr. sc. Boris Tomaš koji je radeći na projektu Internet stvari – okvir interoperabilnost koji financira Hrvatska zaklada za znanost pokrenuo nove projekte koji se tiču interneta stvari, a održala ih je Ana Huđek, studentica diplomskog studija Sveučilišta Sjever. Time se otvaraju nove mogućnosti za druge suradnje na području obrazovanja.

Ovom je suradnjom iznimno zadovoljan i dekan Fakulteta organizacije i informatike, prof. dr. sc. Neven Vrček koji je istaknuo kako uloga akademske zajednice nije samo znanost i obrazovanje nego i društveni doprinos koji dolazi do izražaja ovom suradnjom:

– Već dugi niz godina uspješno surađujemo s Gradskom knjižnicom, ove su radionice jedan bitan nastavak dobre suradnje. Iznenađeni smo interesom roditelja i djece te ćemo pokušati pronaći održive modele kako bi se radionice i nastavile za sve građane grada Varaždina.

FOTO: PIXABAY