LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Predsjednički izbori RH

Studenti uglavnom kolutaju očima kada im spomenete izbore i ne znaju gotovo ništa o predsjedničkim kandidatima

Prvi krug predsjedničkih izbora održava se 22. prosinca, a ako nijedan kandidat ne osvoji natpolovičnu većinu, dolazi do drugog kruga koji je zakazan za 5. siječnja. Većini studenata ova informacija i ovaj datum nisu previše bitni jer ne planiraju izaći na izbore. Razlozi tomu su nezainteresiranost za politiku općenito te nedovoljno poznavanje kandidata i njihovih programa.

Prvi krug predsjedničkih izbora održava se 22. prosinca, a ako nijedan kandidat ne osvoji natpolovičnu većinu, dolazi do drugog kruga koji je zakazan za 5. siječnja. Većini studenata ova informacija i ovaj datum nisu previše bitni jer ne planiraju izaći na izbore. Razlozi tomu su nezainteresiranost za politiku općenito te nedovoljno poznavanje kandidata i njihovih programa.

Proteklih nekoliko dana odlaske na ručak u SC odlučili smo pretvoriti u nešto korisno, pa smo popričali sa studentima o nadolazećim predsjedničkim izborima. Čim smo spomenuli o čemu želimo čavrljati, većina je odmah uzdahnula i zakolutala očima ili se nervozno nasmijala. Prvog dana takve reakcije bile su nam pomalo začuđujuće, no kako smo sve više stupali u razgovor sa studentima, naviknuli smo se jer im je to vrlo vjerojatno najmanje bitna tema o kojoj žele razgovarati.

Studenti su uglavnom nezainteresirani za politiku, stoga i ne izlaze na izbore, a ponajmanje na predsjedničke izbore. Svjesni su činjenice da predsjednik nema velike ovlasti, stoga ih smatraju nebitnima. Svoje mišljenje o izborima, ali i o tome koga zanima politika, s nama je podijelio i Tomislav, student zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta:

– Ne zanima me politika i neću izaći na izbore. Radije o ovome popričaj s nekim tko studira pravo ili medicinu, oni ti se vole petljati u takve stvari i sigurno će ti znati više reći o predsjedničkim izborima.

Većina njih niti ne zna kojeg se datuma izbori održavaju, a najviše me iznenadilo da ne znaju koliko je kandidata ušlo u utrku. Jako malen broj studenata znao je da se radi o 11 kandidata, dok su ostali nagađali, stoga su odgovorili bili razni, od pet, sedam pa do deset kandidata. Kada smo ih upitali mogu li nabrojati neke, ako ne već sve, opet nisu pokazali zavidno znanje. Svi su znali one najpopularnije kandidate: Zorana Milanovića, Miroslava Škoru i aktualnu predsjednicu države Kolindu Grabar-Kitarović. Većina je znala da je kandidat i Mislav Kolakušić, a iznenadilo me kako su spomenuli i Darija Juričina a.k.a. Milana Bandića.

Odgovori na pitanje zašto neće izaći na izbore bili su zaista raznovrsni. Neki su nas pošteno nasmijali, dok su neki bili očekivani. Većina se složila oko toga da ih izbori ne zanimaju i ne smatraju ih važnima jer misle da ništa ne mogu promijeniti. Bilo je nekih koji smatraju da je glasovanje na izborima velika odgovornost i stoga ne žele u tome sudjelovati:

– Otkad imam pravo glasa nisam izašla na izbore, pa tako neću ni na ove nadolazeće. Smatram kako je izlazak na izbore velika odgovornost svakog glasača, a budući da nisam dovoljno informirana o kandidatima, mislim da nisam kompetentna da bih odgovorno glasala. – rekla mi je Mia, studentica farmacije.

Jedan pozitivan odgovor dobili smo od Anđele, studentice geografije:

– Naravno da ću izaći na izbore. Uvijek izlazim na izbore jer smatram da je to bitno i da svaki glas vrijedi. Malo sam čak i ljuta na one koji se stalno žale i kukaju kako se nalazimo u lošoj situaciji, a svoju građansku dužnost ne izvršavaju. Ja mislim da se iz ovakvog stanja ne možemo izvući baš zbog tih koji imaju mišljenje o svemu, a kada treba zaokružiti broj na listiću, onda ih nema kao da su propali u crnu rupu.

Ako vas zanima kome će studenti dati svoju podršku, odgovor na to pitanje ovdje nažalost nećete pronaći. Čak i kada smo ih upitala nešto o izborima, a posebice o kandidatima, bilo im je vrlo nelagodno pričati o tome. Moguće je da je upravo neinformiranost razlog tome, no možda jednostavno ne žele o političkim pitanjima razgovarati sa strancima, stoga ih nismo htjeli previše siliti na odgovaranje.

FOTO: STUDENTSKI.HR / MIRNA BARAČ