Komentar na Prijedlog mjera

SSMH: Egzodus stanovništva traži hitnu provedbu mjera populacijske politike

Djevojka u vlaku

Mladi pozdravljaju Prijedlog mjera koji je predstavila predsjednica RH, ali, kako u istima nisu navedeni konkretni rokovi i troškovi provedbe, pozivaju Vladu Republike Hrvatske da pojača svoje napore na tom području te odredi rokove i proračunska izdvajanja u što skorijem vremenu.

Svjetski savez mladih Hrvatska već dvije godine upozorava na egzodus stanovništva i sve bliži demografski kolaps. Sada je objavio komentar na Prijedlog mjera populacijske politike koje je u ponedjeljak, 11. lipnja, predstavila predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

Mladi poručuju kako je konferencija Predsjednice Republike od iznimne važnosti jer se otvoreno i nedvosmisleno s najvišeg državnog mjesta upozorava da bez sveobuhvatne suradnje nema rješenja problema, kao i da je vrijeme čekanja da problem nestane davno prošlo. Ono što su u Savezu prepoznali inicijativom Suradnjom protiv apatije 2017. godine istaknula je i Predsjednica stavljajući na prvo mjesto opću društvenu klimu, koju obilježava malodušje, beznađe i osjećaj nesigurnosti kao jedan od glavnih uzroka iseljavanja mladih.

SSMH naglasio je kako je među mjerama navedena potreba osnutka državnog tijela za demografsku revitalizaciju, što je na tragu mjere koju je predložio početkom godine, a čime bi se postiglo usklađivanje provedbe demografskih politika. Također, smatra kako je prvi put u takvu obujmu predstavljen sveobuhvatan niz mjera koje bi trebale biti osnova strategije nove, jake, sveobuhvatne, i najvažnije, općeprihvaćene demografske politike te pozdravlja angažman Predsjednice na tu temu.

Ipak, kako u samim mjerama nisu navedeni konkretni rokovi i troškovi provedbe, Svjetski savez mladih Hrvatska poziva Vladu Republike Hrvatske da pojača svoje napore na tom području te odredi rokove i proračunska izdvajanja u što skorijem vremenu.

– Hrvatski građani zaslužuju ozbiljnu državnu politiku i predstavnike koji će im osigurati dostojanstven život u vlastitoj zemlji, kao što su dužni i sami davati svoj doprinos i graditi bolje društvo. Odgovornost je na svakom od nas, a SSMH će i dalje svojim aktivnostima pozivati na promjene i davati svoje prijedloge u svrhu izgradnje Domovine. – poručio je predsjednik SSMH-a Šimun Lončarević.

Komentari na članak

Vezani članci

Kampanja za podršku osobama sa sindromom Down

Na današnji dan

Uključite se u kampanju podrške osobama sa sindromom Down

Uključite su u kampanju koju je pokrenuo Svjetski savez mladih Hrvatska, pokažite svoju kreativnost i poduprite osobe sa sindromom Down.

dječak čita

lucija adžić

U Zagrebu se pokreće novi studij dok je onaj koji studenti žele, a država treba, stavljen na led

Šest usamljenih duša, magistara logopedije, čeka na burzi rada. Do nove akademske godine posao bi mogli naći svi. Iako se krenulo u projekt osnivanja ovog studija u Rijeci, zapelo je negdje u Zagrebu. Tamo valjda nisu stigli pripremiti silnu papirologiju jer su bili zauzeti drugim stvarima – novim studijem demografije.

Kongres savjeta mladih RH u Trogiru

Hrvatska stvarnost

Na Kongresu savjeta mladih definiran preduvjet za gospodarski oporavak Hrvatske

– Smatramo da je demografska revitalizacija temeljni preduvjet za gospodarski oporavak Hrvatske. Već za nekoliko godina omjer onih koji rade i onih koji su u mirovini bit će 1:1, a kroz 10 će godina Hrvatska ovim tempom ostati bez novih milijun stanovnika. – rekao je predsjednik Ante Škrobica. 

Laptop, posao, rad

Istraživanje

Dajte svoj doprinos stvaranju Strategije o samozapošljavanju i zapošljavanju mladih

– Oblikovali smo aktivnosti gdje ćemo zajedno sa sudionicima osmisliti preporuke koje će doprinijeti razvoju Strategije o zapošljavanju i samozapošljavanju mladih te omogućiti mladima da se njihov glas, kreativnost i stav o pitanju mjera i politika o zapošljavanju čuje. – rekla je predsjednica Svjetskog saveza mladih Hrvatske.

Curica

Svjetski savez mladih Hrvatska

Hrvatskoj je potrebna hitna izrada adekvatne demografske strategije

Nemoguće je osigurati sigurnu i održivu budućnost bez promocije obiteljske kulture i jačanja mlade obitelji. Iz tog razloga hrvatski organak udruge Svjetski savez mladih provodi istraživanje na temu rađanja djece.