LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Splitu

Splitski studenti pružaju besplatne pravne savjete

U Klinici studenti prava pružaju besplatnu pravnu pomoć svima kojima je takva vrsta pomoći potrebna, a nemaju sredstava da potraže profesionalnu pomoć ili ne znaju otkud krenuti.

U Klinici studenti prava pružaju besplatnu pravnu pomoć svima kojima je takva vrsta pomoći potrebna, a nemaju sredstava da potraže profesionalnu pomoć ili ne znaju otkud krenuti.

Pravna klinika zamišljena je kao mjesto na kojem će besplatna pravna pomoć biti pružena svima koji je trebaju, a nemaju sredstava da se obrate profesionalcima ili jednostavno ne znaju odakle bi krenuli. U Zagrebu takva klinika djeluje još od 2010., dok je Splitu bila osnovana, ali nije djelovala. To se nedavno promijenilo.

Kako piše Slobodna Dalmacija, studenti su postali svjesni potrebe za Klinikom kada je na fakultetu jednom prilikom bilo predstavljanje Dalmatinskog odbora solidarnosti. Uočili su koliko je stanovništvo županije socijalno ugroženo i koliko je potreba za besplatnom pravnom pomoći izražena.

– Broj nezaposlenih isti je kao i u Zagrebu, iako Zagreb ima daleko više stanovnika. – kaže Dora Uzinić, studentica četvrte godine, koja uz kolegu Domagoja Mrčelića s pete godine ima status studenta administratora na Klinici.

Priprema za kliniku bilo je volontiranje u Dalmatinskom odboru solidarnosti koji je ovlašten za davanje primarne i sekundarne pravne pomoći, a onda su još tjedan dana otišli u Zagreb. U Dalmatinskom odboru solidarnosti naučili su kako voditi razgovor ovisno o nečijem problemu i koja su ključna pitanja koja moraju uputiti stranci, a u Zagrebu su naučili o strukturi pravne klinike, bazi podataka i slično.

Interes za usluge klinike je velik, najčešći razlozi zbog kojih se dolazi po besplatan savjet u pravnu kliniku su ovrhe, nasljeđivanje, neusklađenost zemljišnih knjiga sa stvarnim stanjem i mirovine.

– Klinika je tek počela s radom i imamo pet radnih grupa za građanske, ovršne, obiteljske, upravne i radne predmete. – kaže Domagoj. Po uzoru na zagrebačku kliniku, s vremenom i po potrebi planiraju uvesti radne grupe za državljanstvo, diskriminacijsku grupu i prava pacijenata, ali su zasad ove grupe prilično široke.

Djeluju u zgradi Pravnog fakulteta u Ulici Domovinskog rata 8. Kako kaže Dora, na faksu se istodobno ne mogu primiti dvije stranke na razgovor. Nadaju da će im grad Split ustupiti prostor na korištenje, kao što je slučaj u Zagrebu. Ne doživljavaju se konkurencijom odvjetnicima, s obzirom na to da su samo studenti i mogu pružati samo primarnu pravnu pomoć, dakle savjete.

Rad u klinici vide kao odličan način stjecanja iskustva i testiranja da vide jesu li za taj posao, jer često ima zbilja potresnih i teških situacija, ili je bolje da se specijaliziraju za neki drugi posao unutar pravne struke. Cilj im je da se pravna klinika prizna kao praksa na petoj godini studija.

Voditelj klinike je dr. Ratko Brnabić, a zamjenik voditelja prof. dr. Hrvoje Kačer. Studenti administratori su Dora Uzinić i Domagoj Mrčelić, a studenti mentori za obiteljske, građanske, upravne, radne i ovršne predmete su Jelena Kasun, Andrea Zloić, Ana Paola Šodić, Tonko Bralić i Irena Marasović. Ostali studenti kliničari su Bojan Brkić, Duje Koceić, Matea Anić, Ivan Rađa i Hrvoje Mihović.

Internetska stranica klinike je u izradi, a rade je studenti iz DUMP Udruge mladih programera sa splitskog FESB-a. Ako trebate pomoć, možete se obratiti na e-mail: info.pravnaklinika@gmail.com ili na broj telefona: 021/393-591, nazvati možete ponedjeljkom od 9.30 do 10.00 i srijedom od 16.30 do 17.00 sati.

FOTO: IVAN PERKOV/STUDENTSKI.HR