Dječja književnost

Splitske ambulante dobivaju male slobodne knjižnice

Harry Potter knjige

U sklopu projekta „HRČAK u splitskim dječjim abulantama” prikupljaju se knjige i slikovnice u periodu od 20. rujna do 15. listopada. Njegova je svrha poticanje čitanja od najranije dobi, ublažavanje stresa prilikom boravka djece u ambulanti te promoviranje čitanja kao alternative ekranima raznih uređaja.

Hrvatsko čitateljsko društvo – Ogranak Split u suradnji s Gradskom knjižnicom Marka Marulića Split, splitskim pedijatrima primarne zaštite, splitskim ogrankom Hrvatskog pedijatrijskog društva, Školom za dizajn, grafiku i održivu gradnju, Obrtno-tehničkom školom i Klubom mladih Split pokrenulo je projekt HRČAK u splitskim dječjim ambulantama. Cilj je prikupljanje dječjih knjiga i slikovnica kako bi se pedijatrijske čekaonice pri ambulantama primarne zdravstvene zaštite u Splitu opremile policama, tzv. malim slobodnim knjižnicama, a sve pod geslom Čekam i pritom čitam, slušam i uživam!.

Akcija prikupljanja odvija se od 20. rujna do 15. listopada 2017. u knjižnicama Gradske knjižnice Marka Marulića te u Klubu mladih Split. Poželjno je da donirane dječje knjige budu prikladne s obzirom na sadržaj i dob djece, ponajviše predškolske dobi, te očuvane. Knjige i slikovnice će se, zajedno s policama koje će izraditi učenici Obrtno-tehničke škole i Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju u Splitu, uručiti tijekom Mjeseca hrvatske knjige, od 15. listopada do 15. studenog.

Glavna je svrha ovog projekta poticanje čitanja od najranije dobi, ublažavanje stresa prilikom boravka djece u ambulanti te promoviranje čitanja kao alternative ekranima raznih uređaja, posebno u predškolsko dječje doba.

Hrvatsko knjižničarsko društvo i Hrvatsko čitateljsko društvo u suradnji su s nekoliko partnera, među kojima i Hrvatskim pedijatrijskim društvom, 2013. godine pokrenuli prvu nacionalnu kampanju za promicanje čitanja naglas djeci od rođenja pod nazivom Čitaj mi! Njena je ideja da roditelji mogu na različitim mjestima dobiti informacije o dobrobitima čitanja djeci od rođenja, a posebno na mjestima na kojima borave s djecom.

Komentari na članak

Vezani članci

Čitanje

Znanstveni dokazi

Usvajanje čitanja dubinski mijenja strukturu mozga

Istraživanje je pokazalo da usvajanje čitanja i pisanja mijenja dubinske strukture mozga, što će pridonijeti liječenju disleksije i smanjivanju nepismenosti.

Harry Potter knjige

Okupljanje jednom mjesečno

Split dobiva čitateljski klub za mlade Biblio-akademija

Uvodni susret je u ponedjeljak, 3. studenoga u 20.30 sati, u prostorima Studentskog doma Kampus u Splitu.

Knjige za svakog studenta

Svjetski dan knjige

Knjige koje svaki student mora pročitati

Mark Twain je rekao da je njegov najbolji prijatelj osoba koja mu donese knjigu koju još nije pročitao. Nadamo se da ćemo vam danas, na Svjetski dan knjige, mi postati najbolji prijatelji.

Centar za poremećaje hranjenja BEA

Redefinicija ljepote

Djevojke dobivaju individualne dozvole za nesavršenost

– Pokušat ću se usavršiti na sve moguće načine uz pomoć svog džeparca i novca od čuvanja djece. Smršavit ću, kupiti nove leće, već imam novu frizuru, novu šminku, novu odjeću i modne dodatke. –

Pokrenut čitalački val u Splitu

Sastanci književnog kluba

Pokrenut čitalački val u Splitu

Klub mladih Split organizira niz zanimljivih sastanaka književnog kluba pod nazivom „Između redaka”.