LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Pulsko Sveučilište i IDA jedini partneri iz Hrvatske za SMART INNO projekt

SMART INNO: pulsko Sveučilište sudionik projekta za promicanje interesa u znanosti među mladima

Namjera je projekta uspostaviti pametni sustav umrežavanja te promovirati istraživanje i razvoj kod malih i srednjih poduzeća jadranskog područja.

Namjera je projekta uspostaviti pametni sustav umrežavanja te promovirati istraživanje i razvoj kod malih i srednjih poduzeća jadranskog područja.

Na Fakultetu ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli održana je zajednička konferencija za medije Sveučilišta i Istarske razvojne agencije – IDA d.o.o., koji su partneri na SMART INNO projektu IPA CBC Programa.

Danijela Križman Pavlović, dekanica Fakulteta, pojasnila je kako je riječ o strateškom projektu odobrenom u okviru programa IPA Adriatic. Provedbeno razdoblje projekta je studeni 2013. - ožujak 2016. Ukupna vrijednost projekta je preko pet milijuna eura, a Europska unija sufinancira ga u visini od 85% iznosa.

Nositelj projekta je Provinicia di Rimini, a uz ova dva partnera na projektu sudjeluje još 16 partnera iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Grčke, Italije, Crne Gore, Srbije i Slovenije. Partneri su uglavnom razvojne agencije, obrtničke i gospodarske komore, tehnološki centri, tehnološki parkovi i konzultantske agencije.

SMART INNO projekt prijavljen je u okviru prioriteta na temu inovacija. Namjera je projekta uspostaviti pametni sustav umrežavanja te promovirati istraživanje i razvoj kod malih i srednjih poduzeća jadranskog područja. Primjenom odgovarajućih financijskih instrumenata i tzv. coaching programa u pogledu poboljšanja spremnosti na ulaganja u istraživanje i razvoj, očekuje se postizanje veće konkurentnosti i održivog razvoja malih i srednjih poduzeća jadranskog područja.

Aktivnosti na projektu raspoređene su u okviru pet radnih paketa. IDA je nositelj četvrtog radnog paketa pod nazivom SMART networking. Vjeruje se da će provedba SMART INNO projekta i njegovi konačni rezultati imati zapaženu ulogu u smanjivanju spomenutih nedostataka. IDA će u sklopu projekta SMART INNO osnovati i opremiti Centar za popularizaciju znanosti i inovacije Istarske županije u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture Istarske županije.

Centar će omogućiti učenje temeljnih prirodnih zakona na jednostavan i zanimljiv način kroz interaktivne pokuse za koje postoje nastavna sredstva. Doći će do podizanja razvojnog potencijala županije, osnaživanja infrastrukture za istraživanje i razvoj s ciljem poticanja tehnološkog razvoja regije.

Svrha osnivanja ove vrste Centra također je promicanje interesa u znanosti među djecom i mladima, rano usmjeravanje darovite djece u znanosti u suradnji sa stručnim mentorima, razvijanje timskog rada, usvajanje novih tehnologija, razvoj inovacija, istraživanje i razvoj kreativnih sposobnosti kod djece te osiguravanje pristupa lokalnoj zajednici.

Centar će se sastojati od nekoliko jedinica, poput fizike, mehanike, termodinamike, elektromagnetizma, atomske fizike, igre i zabave te jedinice za podizanje iskustva i znanja. Kroz stalni postav zanimljivih pokusa, radionica, predavanja i sl., Centar će pomagati obrazovnim institucijama da lakše ostvare svoje programske zadatke te da se dodatno popularizira znanost.

IDA će u sklopu projekta Smart Inno omogućit nabavu opreme u vrijednosti od 33 500 eura. Od ukupno 35 raznih osnovnih dijelova opreme, neke od značajnih su:

- jedinica za statičku mehaniku

- jedinica za harmoničke oscilacije

- jedinica za proučavanje pritisaka

- jedinica za termodinamiku

- jedinica za motorizaciju

- Van Der Graafof generator

- razne jedinice za proučavanje električne energije

- jedinica za akustiku

- jedinica za magnetizam

Nabava opreme za opremanje Centra već je započela, a krajnji je rok prema ugovoru 1. svibnja 2015., no smatra se da će do otvorenja doći ranije od krajnjeg zadanog roka.

Alek Dragojević, stručni suradnik u IDA-i, najavio je kako Sveučilište Jurja Dobrile u Puli u suradnji s Istarskom razvojnom agencijom organizira međunarodnu znanstvenu konferenciju „Eu Future Perspectives: Innovation, Entrepreneurship and Economic Policy“ u sklopu Smart Inno projekta. Konferencija će se održati od 21. do 23. svibnja 2015. u Hotelu park plaza Histria, u Puli.

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli i IDA tom će prigodom ugostiti i Upravni odbor Smart Inno projekta, odnosno predstavnike svih projektnih partnera, koji dolaze iz zemalja Jadransko-jonske regije. Isti će se dan, 21. svibnja, održati radionice za gopodarstvenike, inovatore, predstavnike znanstveno-istraživačkog sektora, investitore, posredničke organizacije i predstavnike kreatora politika. Sudjelovanje su već najavili i predstavnici poslovnih anđela u Hrvatskoj i crowdfundinga.

Cilj je okupiti sve dionike SMART INNO projekta kako bi zajednički raspravljali o temi inovacija u kontekstu nove EUSAIR strategije (EU Strategy for Adriatic Ionian Region). 

S obzirom na to da je konferencija financirana sredstvima Europske unije, nema kotizacija, no nužna je registracija na službenoj stranici konferencije, na kojoj se može pronaći i više informacija o govornicima. 

Rok za predaju produženih sažetaka je 1. travnja 2015., a rok za registraciju je 4. svibnja.