LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Rezultati istraživanja

Slavonci najnezadovoljniji mjerama zapošljavanja; na temelju ovakvih podataka kreiraju se smjernice za Nacionalnu strategiju

Svjetski savez mladih Hrvatska predstavio je rezultate istraživanja o stavovima mladih o zapošljavanju i samozapošljavanju. Na temelju tih rezultata izrađen je nacrt općih problema mladih koji će pak poslužiti za kreiranje smjernica za Nacionalnu strategiju za zapošljavanje i samozapošljavanje mladih u RH.

Svjetski savez mladih Hrvatska predstavio je rezultate istraživanja o stavovima mladih o zapošljavanju i samozapošljavanju. Na temelju tih rezultata izrađen je nacrt općih problema mladih koji će pak poslužiti za kreiranje smjernica za Nacionalnu strategiju za zapošljavanje i samozapošljavanje mladih u RH.

Konferencija Tvoja budućnost – tvoja odgovornost, koja se održala u Otočcu od 11. do 13. listopada 2019, okupila je mlade iz sedam županija: Brodsko-posavske, Bjelovarsko-bilogorske, Karlovačke, Ličko-senjske, Dubrovačke, Splitsko-dalmatinske županije i Grada Zagreba. U njenu su se sklopu obradile teme kao što su europske i nacionalne politike mladih, društveno poduzetništvo, mjere aktivne politike zapošljavanja te su se predstavili rezultati istraživanja o stavovima mladih o zapošljavanju i samozapošljavanju, koje je provedeno u svibnju ove godine  

Ispostavilo se, naime, da je vrlo mali broj mladih upoznat s mjerama koje su im ponuđene. Naime, 48% nije upoznato ili je slabo upoznato s mjerama zapošljavanja. Taj je broj još i veći kada je riječ o mjerama usavršavanja (61,7%) i samozapošljavanja (64,2%).

Rezultati su vrlo zanimljiviji kada usporedimo odgovore o provedbama mjera koje su mladi dali ovisno o dijelu države u kojemu žive. Naime, pokazalo se da najnegativniji stav imaju mladi iz Slavonije, dok najpozitivniji stav imaju u Gradu Zagrebu i središnjoj Hrvatskoj. Navedeno je i očekivano s obzirom na broj ljudi koji svake godine iseljava upravo s područja Slavonije te s obzirom na činjenicu da velik broj mladih iz svih dijelova Hrvatske doseljava upravo u Zagreb.

Nadalje, više od 83% ispitanika ne zna što označava pojam društveno poduzetništvo. Iz tog se da zaključiti da se o poduzetništvu ni ne razmišlja, a samim time ni o mogućnostima samozapošljavanja i preuzimanju inicijative za pokretanje posla koji bi bio koristan za pojedinca, a posredno i za cijelo društvo.

Kada je riječ o tome kako mladi procjenjuju mogućnost stalnog zaposlenja u struci, rezultati variraju te su vrlo raznoliki. Najnegativnije je procjenjuju oni iz Slavonije, a znatno pozitivnije mladi iz Dalmacije i Grada Zagreba.

Mladi su odgovorili i na pitanje bi li prihvatili posao izvan mjesta stanovanja i izvan Republike Hrvatske. Ne samo da bi većina radila izvan svog mjesta stanovanja, već bi gotovo pola njih prihvatilo posao i izvan Republike Hrvatske.

Na temelju rezultata istraživanja i rada po grupama mladi su na konferenciji izradili nacrt općih problema mladih, među kojima su u fokusu tri problema: dezinformiranost mladih o zapošljavanju i samozapošljavanju, opća nezainteresiranost za deficitarna zanimanja i nedovoljna svijest o društvenom poduzetništvu. U sklopu projekta Kompas, koji provodi Svjetski savez mladih Hrvatska, slijede nove jednodnevne konferencije u sedam županija, a prva je na redu u Karlovcu 24. listopada 2019. Sudionici će tada imati prilike na temelju nacrta općih problema sudjelovati u kreiranju smjernica i mjera za Nacionalnu strategiju za zapošljavanje i samozapošljavanje mladih u RH.

– Kažu da na mladima svijet ostaje – upravo zato projekt Kompas želi s jedne strane potaknuti mlade na preuzimanje odgovornosti za svoju budućnost, a s druge strane potaknuti mlade da vlastitim sudjelovanjem daju konstruktivne smjernice za Nacrt nove strategije za zapošljavanje i samozapošljavanje mladih u RH. – poručuju iz SSMH-a.

FOTO: SVJETSKI SAVEZ MLADIH HRVATSKA