LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Konstituirajuća sjednica

Sjednica Savjeta za mlade Vlade RH: Izabrana predsjednica, Plenković istaknuo važnost partnerstva s mladima prilikom formuliranja politika

Cilj Savjeta je ustanoviti kako nam mladi mogu biti partneri u formuliranju politika, određivanju prioriteta i mjera koje će pomoći ostvarenju tih ciljeva. – poručio je premijer Andrej Plenković na konstituirajućoj sjednici Savjeta za mlade Republike Hrvatske.

Cilj Savjeta je ustanoviti kako nam mladi mogu biti partneri u formuliranju politika, određivanju prioriteta i mjera koje će pomoći ostvarenju tih ciljeva. – poručio je premijer Andrej Plenković na konstituirajućoj sjednici Savjeta za mlade Republike Hrvatske.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković na konstituirajućoj sjednici Savjeta za mlade Vlade Republike Hrvatske, održanoj 29. svibnja, istaknuo je kako je Vladi u fokusu perspektiva mladih u Hrvatskoj te njihove mogućnosti koje imaju u društvu. Naglasio je kako mladima treba omogućiti bolju startnu poziciju te da je potrebno prilagoditi se europskim i svjetskim trendovima.

Kao jedno od nastojanja kojem teži, istaknuo je i izbjegavanje odlaska mladih u inozemstvo. Govoreći o stopi nezaposlenosti, naveo je kako je proteklih godina smanjena s 49% na 22%.

Glavni izazovi su kvalitetna i dostojanstveno plaćena radna mjesta, kvalitetni obrazovni sustav, izbjegavanje odlazaka mladih u inozemstvo i nastojanje da se napravi kvalitetan balans između profesionalnog i obiteljskog života. – istaknuo je premijer u svom govoru na sjednici.

Nadalje, dodao je kako se nastavlja s politikom stipendiranja i politikom izvrsnosti kojom se do 2023. godine ima u planu dodijeliti 17 000 STEM stipendija čija je ukupna vrijednost preko 180 milijuna kuna. Ističe kako se za ovu akademsku godinu, 2017/ 2018, osiguralo 4600 stipendija za one najugroženije učenike i studente, te 3400 stipendija za studente prirodnih, biotehničkih i tehničkih znanosti, a povećana su i financiranja darovitih učenika.

Foto izvor: Vlada RH
 
Savjet za mlade međuresorno je savjetodavno tijelo Vlade koje ima zadaću sudjelovati u razvoju javnih politika za mlade, a na održanoj sjednici za predsjednicu je većinom glasova izabrana Tanja Herceg iz udruge Impress.

Cilj Savjeta je ustanoviti kako nam mladi mogu biti partneri u formuliranju politika, određivanju prioriteta i mjera koje će pomoći ostvarenju tih ciljeva. – rekao je predsjednik Vlade RH u svome obraćanju na sjednici.

Dodao je i kako bi volio da rad Savjeta bude svojevrsni korektiv u onome što rade, a dotaknuo se i pitanja vršnjačkog nasilja, droge, alkoholizma, internetskog mobbinga, te ostalih kaznenih djela koji se odnose na maloljetnike i zaključio kako su pravi problemi društva upravo ova navedena pitanja. Isto tako, spomenuo je i Nacionalni program za mlade koji je Vlada RH usvojila te sudjelovanje u Europskoj strategiji za mlade.

Na konstituirajućoj sjednici Savjeta za mlade Vlade Republike Hrvatske, osim predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, sudjelovali su i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, te Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava.

FOTO: VLADA RH