Rezultati istraživanja

Sea Star donio Hrvatskoj više od 60 milijuna kuna

Sea Star festival 2017.

– Nakon izuzetnog starta Sea Star festivala, koji je premašio sva očekivanja, kreirala se povijesna šansa da Sea Star izraste u jedan od najznačajnijih glazbenih festivala Mediterana i jedan od najznačajnijih brendova Umaga, Istre, ali i cijele regije – rekao je direktor EXIT-a Dušan Kovačević.

Rezultati istraživanja, koje je proveo regionalni istraživački centar TIM iz Novog Sada, potvrdili su da je premijerno izdanje Sea Star festivala donijelo turističkom gospodarstvu Hrvatske više od 60 milijuna kuna. Novi festival u organizaciji Exita od prve objave do konačnog otvaranja, zbog izuzetnog interesa čak trostruko je uvećao početni kapacitet i duplirao broj festivalskih zona u umaškom resortu Stella Maris, dok su prema službenim podacima Turističke zajednice Grada Umaga, svi smještajni kapaciteti u gradu i okolnim mjestima, bili popunjeni. Prema podacima TZG Umag, u odnosu na predfestivalski vikend u gradu i okolici, zabilježen je rast posjete od čak 220 posto. Događaj je od 25. do 28. svibnja posjetilo više od 50.000 fanova, a čak 93 posto njih došlo je izvan Umaga, a grad domaćin u gostoprimstvu slijedi Istarska Županija u koju je došlo čak 85 posto gostiju sa strane. Ovo istraživanje ustvrdilo je i da je svaki od ovih posjetitelja prosječno potrošio 292 eura tijekom trajanja festivala.

 

Istraživanje posjetitelja pokazuje i da su se u prosjeku zadržali tri dana u Umagu, a na listi oko 40 zemalja iz kojih su gosti pristizali na festival nalaze se Velika Britanija, Nizozemska, Francuska i većina država europskog kontinenta te sve susjedne zemlje među kojima očekivano prednjače posjetitelji iz obližnje Slovenije i Italije. Nešto više trošili su upravo posjetitelji iz Zapadne Europe, s 310 eura u konačnici, odnosno 103 eura dnevno, a zanimljivo je da uopće nisu zaostajali ni posjetitelji iz zemalja regije s prosječnih 305 eura, odnosno nešto više od 100 eura dnevno.

 

– Nakon izuzetnog starta Sea Star festivala, koji je premašio sva očekivanja, kreirala se povijesna šansa da Sea Star izraste u jedan od najznačajnijih glazbenih festivala Mediterana i jedan od najznačajnijih brendova Umaga, Istre, ali i cijele regije. Prema iskustvu s Exita, s ovakvom početnom energijom, Sea Star će još dugo blistati na europskoj mapi festivala. – rekao je direktor i osnivač EXIT festivala Dušan Kovačević.

Posjetitelji, brojni izvođači, kako internacionalni, tako i regionalni koji su cestama proputovali Istru, te više od 300 novinara iz cijelog svijeta u samim superlativima su se izrazili o ljepotama, gastronomskoj ponudi i prihvaćenosti od strane domaćina. Ove godine na adresu festivala stigla su brojna priznanja svjetskih medija, pa su svoje preporuke za događaj kao i za odmor u Umagu dali neki od najutjecajnijih britanskih medija usmjerenih na mlađu populaciju, kao što su DJ Mag, Billboard, IQ, Mixmag, Pulse Radio, Festpop i mnogi drugi.

Visokoobrazovani čine čak dvije trećine, a prosječna je starost publike 26,2 godine čime se nalaze u višoj platežnoj skupini. Posjetitelji su najvećim dijelom bili smješteni u apartmanima, privatnom smještaju i hotelima. Provedeno istraživanje je pokazalo i da je velika većina, preko 80 posto, Umag posjetila isključivo zbog Sea Star festivala, dok je preko 95 posto ispitanika izjavilo da im se mišljenje o Umagu popravilo ili je pak ostalo jednako pozitivno i nakon festivala! Također, čak 95.3 posto ispitanika procijenilo je da je kompleks Stella Maris odlična ili dobra lokacija za održavanje festivala.

Istraživanje je vršeno na reprezentativnom uzorku koji su činili isključivo posjetitelji s kupljenim ulaznicama.

 

 

Komentari na članak

Vezani članci

Čitanje knjige

Istraživanje portala EduCentar

Dokazano: Hrvati vole čitati

Anketa portala EduCentar pokazuje da Hrvati vole čitati. Naime, čak 42 posto ispitanika pročitalo je više od 10 knjiga u protekloj godini, a 13 posto nije pročitalo ni jednu.

učenje

Rezultat istraživanja

Uspjeh rješavanja matematičkih zadataka kod bilingualnih osoba ovisi o jeziku

Istraživanje o povezanosti matematike i bilingvizma pokazalo je da su drugačiji dijelovi mozga aktivirani pri korištenju pojedinog jezika.

troll1

Virtualni sadisti

Jesu li internetski trolovi psihopati?

Prema istraživanju znanstvenika iz University of Manitoba koje je objavljeno u časopisu „Personality and Individual Differences”, internetski trolovi su narcisoidni sadisti, psihopati i makjavelisti. U istraživanju je sudjelovalo 1200 ispitanika.

Trčanje s preponama

Prevare u atletici

Otkriveni podaci IAAF-a o dopingiranim atletičarima

Sumnjive rezultate krvnih nalaza ima preko 800 atletičara u razdoblju od 2001. do 2012. godine.

Korištenje mobitela u društvu

Socijalizirajte se

Zašto stalno gledaš u svoj mobitel?!

Čine li nas pametni telefoni manje pametnima kada su u pitanju međuljudski odnosi?