LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Video izazvao lavinu reakcija

Sami ste krivi što ste debeli ili kako na neoriginalan način dobiti preglede na YouTubeu

Kada je nešto vrlo osjetljivo i tabuizirano, obično je meta trollovima. Jedan takav video o debljini prije nekoliko je dana objavljen na kanalu Budimo iskreni. Iako ne želimo reklamirati ovakvo ponašanje, želimo skrenuti pozornost na stvarnu motivaciju za izradu ovoga videa.

Kada je nešto vrlo osjetljivo i tabuizirano, obično je meta trollovima. Jedan takav video o debljini prije nekoliko je dana objavljen na kanalu Budimo iskreni. Iako ne želimo reklamirati ovakvo ponašanje, želimo skrenuti pozornost na stvarnu motivaciju za izradu ovoga videa.

Tema debljine i fizičkoga izgleda u današnjem je svijetu posebno osjetljiva. Biti debeo mnogima je najgora noćna mora, pa taj stav o debljini izaziva niz psihičkih bolesti kao što su anoreksija, bulimija i druge. Najkritičnija su skupina mlade žene koje su najobjektiviziraniji dio populacije. One su tijekom cijele povijesti bile ocjenjivane prema svome izgledu, a kriterij ljepote mijenjao se iz desetljeća u desetljeće, dok je muški ostajao uglavnom isti: pločice, široka ramena, visina. 

Prije nekoliko godina YouTuberica Nicole Arbour na svome je kanalu s relativno malim brojem pratitelja, odnosno njih manje od pola milijuna, objavila video koji će biti top-tema narednih tjedana, pa i mjeseci: Dear Fat People. Ovaj je video dobio više od 14 milijuna pregleda što je golem skok od prosjeka pregleda na njezinim videima. Međutim, ništa stručno, korisno ili empatično nije bilo rečeno u njemu. Bilo je to samo ruganje onima debljima na temelju njihova izgleda, sporosti, pa čak i mirisa. Iako bi za društvo bilo korisnije da ga se ignoriralo, ovaj je video postao viralan i pokupio je toliko loših komentara da je Nicole na neko vrijeme bila izbačena s YouTubea.

Sličnu je stvar napravila djevojka s kanala Budimo iskreni. Nazvavši video što je moguće privlačnije i šokantnije: Sami ste si krivi što ste debeli, ona je, kao i Nicole, ignorirala sve ono što može dovesti do debljine osim hrane. Površno je govorila o tome da nam se svima sviđaju zgodni ljudi i izjavila: Zašto bi netko bio s vama ako ste debeli? Nismo sigurni je li djevojka ovo mislila ozbiljno ili je to način da dobije preglede, ali svakako je uspjela. I ona sa svojom šačicom pretplatnika, njih oko 3000, na ovome videu ima nakon samo pet dana gotovo 80 000 pregleda. Tabu-tema debljine očito je plodno tlo za YouTubere sklone clickbaitovima. Njih ne vrijeđaju komentari koje ostavljate, već su tu kako bi zaradili na vašoj frustraciji nad njihovom ignorantnošću.
 

Debljina je problem gotovo cijeloga zapadnog dijela svijeta. S druge strane, pretjerana zabrinutost zbog izgleda mnoge dovodi do ozbiljnih bolesti kao što su anoreksija i bulimija. Ovo je ozbiljan problem koji ovakvi trollovi koji bez poštovanja pristupaju temi, nesvjesni da rade veliku štetu onome tko stvarno ima problem s fizičkim izgledom, samo produbljuju radi vlastite popularnosti i zarade. 
FOTO: YOUTUBE / SCREENSHOT