LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Izmjene u zakonima

Početkom 2020. na snagu stupio paket zakona iz četvrtog kruga porezne reforme

Provjerite što možete očekivati jer novo porezno rasterećenje građanima donosi čak 2,4 milijarde kuna više u džepovima!

Provjerite što možete očekivati jer novo porezno rasterećenje građanima donosi čak 2,4 milijarde kuna više u džepovima!

Od 1. siječnja 2020. na snagu je stupio paket devet zakona koji regulira četvrti krug porezne reforme. Evo nekih zakona koji bi mladima mogli biti od koristi, kako prenosi Hrvatska radiotelevizija:

Porezi na dohodak

Mlađima od 25 porez na dohodak potpuno se ukida, dok se onima između 26 i 30 smanjuje za 50%. Ovo je rasterećenje moguće ako je godišnja porezna osnovica do 360 tisuća kuna. Međutim, godišnji obračun poreza za 2020. godinu tek je 2021. godina, pa ćemo ovu pogodnost osjetiti tek nagodinu. 

U sustavu poreza na dohodak od početka ove godine u cenzus od 15 000 kuna za uzdržavanog člana ne ulaze naknade učenicima dualnog obrazovanja i nagrade učenicima za vrijeme praktičnog rada i naukovanja.

Porez na dobit

Početkom godine izmijenjen je Zakon o porezu na dobit. Ono što može biti važno mladim osobama koje su dobile auto jesu izmjene u Zakonu o posebnom porezu na motorna vozila kojima je regulirano oslobođenje od plaćanja upravne pristojbe za srodnike u uspravnoj liniji (bračni drug, potomak i predak koji čini uspravnu liniju te posvojenik i posvojitelj) koji rabljeno motorno vozilo stječu na temelju ugovora o darovanju, uz uvjet da je to vozilo prethodno registrirano na darovatelja.

Cijene jela i pića

U ponoć 1. siječnja 2020. ugostitelji su počeli obračunavati svoje proizvode prema PDV-u od 13%, dok je par minuta ranije on bio 25%. Nova stopa PDV-a odnosi se i na nositelje fonografskih prava.

Međutim, uvodi se oporezivanje bezalkoholnih pića prema udjelu šećera, kao i dodatno oporezivanje energetskih napitaka. Vlada bi u roku od tri mjeseca trebala donijeti uredbu iz koje će se točno znati koliko ćemo plaćati porez na sokove, piše HRT.

U paketu poreznih zakona jesu i izmjene Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom, iako će njegove najvažnije promjene na snagu stupiti tek početkom 2021. godine, kada će kao obvezan element svakog računa obveznici fiskalizacije morati imati QR-kod.

FOTO: FLICKR