Tribina u Klubu mladih Split

Recite i vi svoje NE nasilju među mladima!

nasilje nad ženama

Klub mladih Split poziva sve mlade, roditelje, ravnatelje, psihologe, pedagoge, ali i ostale zainteresirane da se pridruže javnoj raspravi o prevenciji nasilja među mladima.

Svjesni smo da među mlađim generacijama ne vlada isključivo ljubav, tolerancija i poštovanje te da mnoga djeca školu, a i druge obrazovne ustanove, ne doživljavaju kao mjesto gdje su dobrodošli, odnosno mjesta gdje će steći znanja i iskustva koja će ih obogatiti i usmjeriti u daljnjem razvoju. Klub mladih Split stoga organizira javnu tribinu pod nazivom Reci NE nasilju među mladima! Održat će se u prostorijama udruge, na adresi Ruđera Boškovića 20/II, ove srijede, 28. ožujka, u 18 sati.

Nasilje je pojava koja se zavukla u sve pore suvremenog društva. Jedan od oblika o kojem se sve više govori jest ono među mladima koje je često prisutno u hodnicima i prostorima škole – vršnjačko nasilje. Dvorana za tjelesni odgoj, WC i školske kantine postale su najnesigurnija mjesta za značajan broj hrvatskih školaraca. Međutim, reagiraju li institucije pravovremeno i provode li programe prevencije i suzbijanja nasilja u školi među mladima? Koji su glavni razlozi nasilnog ponašanja? Koje su najčešće osobine nasilnika i mogu li se unaprijed prepoznati? Na koji način društvene mreže i tehnologija utječu na nasilje? Koliko mediji i negativni uzori utječu na pojavu nasilja? Na kraju, kojim se organizacijama djeca i mladi mogu obratiti za pomoć?

S ciljem širenja svijesti o problemu nasilja među mladima, na čiju je pojavu u društvu potrebno pravovremeno reagirati, Klub mladih Split okupio je stručne pojedince iz svojega grada kako bi zajedno s njima pronašao smjernice i rješenja za spomenuti problem.

Na tribini će sudjelovati:

  • ravnatelj policijske uprave Splitsko-dalmatinske županije Slobodan Marendić, zajedno s MUP-ovim voditeljem odjela za prevencije Paškom Ugrinom,
  • Antonia Bekavac, stručnjakinja za rad s mladima iz Lige za prevenciju ovisnosti,
  • Dijana Puljiz, savjetnica u radu sa žrtvama nasilja iz udruge Bijeli krug,
  • mag. psih. Antonija Peroš iz Centra za savjetovanje studenata pri Sveučilištu u Splitu,
  • mag. psih. Neda Pleić iz Društva psihologa Split,
  • mag. psih. Marijana Petrić, voditeljica i psihologinja srednje obrtno-tehničke škole.

Prisustvovat će i župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban.

Svojim znanjem i iskustvom stručnjaci će dati svoj doprinos pronalaženju smjernica i rješenja za probleme nasilja među mladima. Tribina je zamišljena kao javna rasprava među mladima, roditeljima i stručnjacima. Upravo će oni imati priliku biti aktivni sudionici i iznijeti svoje prijedloge i pitanja na osnovu osobnih mišljenja, činjenica, iskustava i potencijalnih rješenja stručnih pojedinaca.

Budući da se nasilno ponašanje uči, odgovornost je na roditeljima i društvu; cjelokupno društvo djecu i mlade uči biti društvenim bićima, pa ih tako uči i biti nasilnim društvenim bićima. Najvažnije je da dobiju poruku i shvate da je nasilje nedopustivo i štetno za njih bez obzira na to nađu li se u ulozi nasilnika, žrtve ili promatrača nasilja.

Komentari na članak

Vezani članci

Emocionalno zlostavljanje

Emocionalno nasilje

Gaslighting: što je to i kako mu se oduprijeti

Fenomen koji stručnjaci nazivaju gaslighting nije vidljiv poput fizičkog nasilja, no može biti jednako opasan i destruktivan. Donosimo 10 znakova koji će vam pomoći prepoznati ga i oduprijeti mu se.

Ljetna tvornica znanosti 2016.

Ljetna tvornica znanosti 2016.

Traže se mentori za Ljetnu tvornicu znanosti

Ako volite znanost i želite svoje znanje podijeliti s djecom i mladima, vrijeme je da se prijavite na natječaj za mentore Ljetne tvornice znanosti!

Najava projekta

„Mali pokretači promjena“

ISUM upozorava roditelje na opasnosti govora mržnje među djecom

Na predavanjima koje je vodio Institut za stručno usavršavanje mladih moglo se čuti o opasnostima govora mržnje s kojima se njihova djeca mogu susresti prilikom pretraživanja interneta. Namjera je Instituta radionicama podići svijest roditelja o postojanju digitalnih prijetnji i metoda nošenja s njima.

LAN B4S

Druženje u Klubu mladih

Ponesite monitore i miševe na „gejmanje”, zagrijte se za LAN Battle4Split

Ako vam je dosadilo igranje „Countera” u sobi i želite upoznati potencijalne suigrače, prijavite se za druženje koje se ususret eSport natjecanju održava u Klubu mladih.

Dobra ekonomija

Dizajn ekonomskog sustava

Dobra ekonomija preispituje se u Klubu mladih Split

Dražen Šimleša, Danko Valenčić i Marko Ban Splićanima će predstaviti lokalne primjere dobre ekonomije.