Nastavak epiloga

Reakcija HDS ZAMP-a na navode udruge RockLive: Organizator Winter Metal Festa 2012. vrlo dobro zna koji koncert nije regulirao

RockLive Festival

Na našu redakciju danas je stiglo priopćenje Odjela za odnose s javnošću HDS ZAMP-a, koje prenosimo u cijelosti.

Jučer smo objavili članak o koprivničkoj udruzi RockLive koja je primila pismo iz HDS ZAMP-a (Hrvatsko društvo skladatelja, Služba zaštite autorskih muzičkih prava), u kojemu stoji kako udruga duguje 1100 kuna jer nisu ostvarili zakonski potrebno Odobrenje. Na našu redakciju danas je stiglo priopćenje Odjela za odnose s javnošću HDS ZAMP-a, koje prenosimo u cijelosti.

Na upit našeg člana, autora koji je nastupio na Winter Metal Festu (2. i 3. ožujka 2012.) u Koprivnici o neprijavljenoj izvedbi njegovih djela na tom zbivanju, HDS ZAMP kontaktirao je udrugu RockLive koja je istu manifestaciju organizirala i za nju platila naknadu 2 godine prije, 2010. Autor nam je prijavio da ga je za nastup 2012. pozvala udruga RockLive, organizator događanja, a i na web stranici udruge jasno stoji da je organizator Winter Metal Festa (screenshot s www.rocklive.hr na kraju teksta).

Na dopis HDS ZAMP-a od 16.10.2013. u kojemu se upozorava da je organizator koncerta prema odredbama Zakona o autorskom i srodnim pravima (čl. 160, st. 1) dužan „prije početka korištenja predmeta zaštite (u ovom slučaju glazbenih autorskih djela) podnijeti zahtjev za odobrenje korištenja udruzi za kolektivno ostvarivanje prava,“ udruga RockLive odgovorila je mailom, bez imena potpisnika: „Imate kriva saznanja, udruga RockLive nije organizator navedenog događanja.“
HDS ZAMP potom je odmah kontaktirao i Dom mladih Koprivnica (DMK) koji je omogućio korištenje prostora i koji je, po st. 4 navedenog zakona, bio dužan provjeriti ima li organizator odgovarajuće odobrenje jer inače može solidarno odgovarati za isplatu naknade, kako bi se očitovali jesu li oni organizator te da pošalju točne podatke o organizatoru.

Budući da niti nakon više kontakata nitko iz DMK nije odgovorio, a potpuno je očito tko je organizator WMF2012., sektor javnog priopćavanja HDS ZAMP-a poslao je početkom veljače 2014. još jednom poziv (ne račun - poziv!) udruzi RockLive da kontaktira HDS ZAMP radi zaključenja ugovora kako bi nadoknadio štetu nastalu autorima glazbe nezakonitim korištenjem njihovih djela.

Procjena od oko 1100 kn nastala je zato što organizator nije dostavio podatke na temelju kojih se naknada obračunava – prihod od ulaznica i broj posjetitelja. Tako je procijenjeno na temelju podataka kojima HDS ZAMP raspolaže: 30,00 kuna cijena ulaznice i kapacitet prostora od 150 osoba, te uvećano za 100% „penala“ zbog neovlaštenog korištenja čim se izbjegava da uredni korisnici (organizatori koncerata) plaćaju više naknade od onih neurednih koji ih izbjegavaju – što je također propisano Zakonom o autorskom i srodnim pravima. Konačni i precizni obračun će se napraviti po prijavi događanja.
I sve to udruga RockLive dobro zna: i da svoja koncertna zbivanja treba prijaviti unaprijed – što nikad ne čini nego naknadu podmiruje tek kad autori koji nastupaju na njihovim zbivanjima od HDS ZAMP-a s pravom traže svoj udio; i da su tako, tek na naknadni upit, prijavili i prošli WMF iz 2010. (inače je upitno bi li to ikad napravili); i da im na web stranicama piše da su organizatori WMF 2012. za koje službeno odgovaraju da nisu organizatori; i da se ovaj poziv koji ih „šokira“ odnosi upravo na reguliranje naknada za to zbivanje. I prave se da su oduvijek „uredni korisnici“ kojima je sad HDS ZAMP izmislio naknadu za „nepostojeće“ zbivanje. I optužuju da je sramota na strani organizacije koja samo radi svoj posao: naplaćuje naknade za one kojima one zakonski pripadaju – za autore, koje ovakvi organizatori „zaborave“ jednom kad njihov „odlično organizirani festival“ prođe.

Sramota je lagati i varati, a ne raditi svoj posao. Za sve autore koji su naši članovi – a njih je u Hrvatskoj oko 8.000 - radit ćemo posao zaštite njihovih prava i dalje, i pokušati u njemu još samo biti uspješniji. Ne idemo ni na kakve „pohode na organizatore“ – jednostavno tražimo od svih da poštuju zakonska pravila. U međuvremenu, još jednom pozivamo udrugu RockLive da se, ovaj put javno, izjasni je li ili nije bila organizator festivala Winter Metal Fest 2012 .

Sporni dio
 
Sporni dio, FOTO: Screenshot/RockLive
 
 

Komentari na članak

Vezani članci

Oculus Rift

Virtualna stvarnost

Facebook kupuje Oculus Rift

Zuckerberg je odlučio kupiti Oculus Rift za nevjerojatnih dvije milijarde dolara.

android vs iphone

Svibanj

Najbolji pametni mobiteli po izboru Business Insidera

Ljestvica trenutno najboljih pametnih mobitela u svijetu.

iPhone 6s

Cijene u SAD-u se kreću od 199 dolara za 6S i 299 dolara za 6S Plus

Apple predstavio nove iPhone, iPad Pro i iOS 9

Prodaja novih modela iPhonea kreće od 25. rujna u određenim državama, dok će narudžbe krenuti od 12. rujna. Nažalost u Hrvatskoj to neće biti moguće ovog mjeseca, no trebalo bi biti do kraja godine.

Budućnost obrazovanja

Budućnost obrazovanja

10 obrazovnih trendova koje treba pratiti

Svjesni smo činjenice da proces obrazovanja nije bio sklon naglim promjenama, međutim, nužno je pratiti trendove koji su neophodni za daljnji razvoj.

Seks-afera

Seks afera na tuzlanskom odjeljenju sarajevskog Pravnog fakulteta

Seks u zamjenu za ocjene - tuzlanski profesori osuđeni na uvjetnu zatvorsku kaznu

Profesor Durmišević studentici je ponudio ispitna pitanja u zamjenu za seks, a profesor Lučić je studenticama upisao ocjene u indekse iako one taj predmet nisu položile.