LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Mađarski ministar vanjskih poslova Janos Martonyi

Raziđimo se na civilizirani način

„Ukoliko ne možemo doći do dogovora u vezi INA-e, onda se trebamo razići na civilizirani način"

„Ukoliko ne možemo doći do dogovora u vezi INA-e, onda se trebamo razići na civilizirani način"

Mađarski ministar vanjskih poslova Janos Martonyi izjavio je u subotu za HRT da se spor između hrvatske i mađarske vlade u slučaju INA-MOL treba riješiti na civilizirani način. 

Hrvatsko državno odvjetništvo (DORH) izdalo je europski uhidbeni nalog za Zsoltom Hernandijem, predsjednikom uprave MOL-a, no mađarska ga strana odbija izručiti Hrvatskoj. Nalog je također poslan i u Interpol te glavnom čovjeku MOL-a prijeti uhićenje ako pređe mađarsku granicu.

„Ukoliko ne možemo doći do dogovora u vezi INA-e, onda se trebamo razići na civilizirani način”, izjavio je Martonyi za HTV te je dodao da nekim ljudima u Hrvatskoj smeta prisutnost MOL-a na hrvatskom tržištu. „U posljednjih nekoliko godina svjedočimo o kampanji protiv MOL-a u hrvatskim medijima, pokrenuto je previše kaznenih postupaka vezanih uz MOL, a nisu ni prikladne neke izjave hrvatskih političara.”

Hrvatski ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, ujedno i pregovarač hrvatske strane u dotičnom slučaju, izjavio je kako predmet sukoba trebaju rješavati dvije kompanije, a ne vlade. Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić rekla  je novinarima u Saboru kako je cilj i jedne i druge strane dobrosusjedski odnos.
Premijer Zoran Milanović poručio je iz BIH, gdje je u službenom posjetu, da se zakoni moraju poštovati. Hrvatska očekuje pravomoćnost presude bivšem premijeru Ivi Sanaderu. Podsjetimo, Sanader je proglašen krivim za primanje mita od strane MOL-a kada je MOL kupovao INA-u. Presuda je nepravomoćna, a u slučaju pravomoćnosti presude, hrvatska bi strana imala zakonska prava za revidiranje tada potpisanih ugovora.

FOTO: WIKIMEDIA