LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Edukacija i zdravlje

Prvi svjetski One Health skup okuplja medicinare i biologe iz cijelog svijeta, a sudjeluju i studenti

U Zadru će se održati prvi svjetski skup inicijative One Health na kojem će svoja istraživanja prezentirati mnogi svjetski znanstvenici, ali i studenti iz područja biologije i medicine.

U Zadru će se održati prvi svjetski skup inicijative One Health na kojem će svoja istraživanja prezentirati mnogi svjetski znanstvenici, ali i studenti iz područja biologije i medicine.

U ponedjeljak, 3. lipnja, u Zadru se organizira prvi međunarodni susret inicijative One Health pod nazivom Globalni pristup globalnom zdravlju. Ovaj susret okupit će znanstvenike iz cijelog svijeta koji će održati predavanje o različitim temama iz područja medicine, biologije i zdravlja, dok će u seriji predavanja svoj rad predstaviti i mladi znanstvenici te studenti.

Seriju predavanja otvorit će Suzana Tkalčić s temom pod nazivom One Health: Zašto? Što? Gdje? i Kako?

Druge teme u prvoj seriji odnosit će se na razlike u vrstama: Jesmo li bolje pripremljeni za zoonotske prijetnje nego što smo bili 1999?; Inovativne strategije temeljene na korištenju biostimulansa za upravljanje biljnim bolestima; Ekološki prihvatljive strategije za kontrolu prisutnosti mikotoksina u hrani i hrani za životinje; Školjke kao biološki pokazatelji onečišćenja okoliša u obalnim ekosustavima; Odvajanje brodova od ekoloških i društvenih opasnosti: poziv na akciju; Djeca cijepljena u Zadarskoj županiji; Zdrave kamenice za zdravo more: biomimetički pristup.

U drugom dijelu skupa govorit će se o: biološkoj sigurnosti biomedicinskih istraživanja, ranom otkrivanju respiratornih infekcija u planinskim selima, mikrobioti usne šupljine, epidemiologiji depresije u Hrvatskoj, ulozi mediteranske prehrane u dobi makularne degeneracije, pčelama kao biološkim pokazateljima te najnovijim trendovima mortaliteta u Hrvatskoj.

Na plakat-predavanju mladi znanstvenici između ostalog govorit će o: dojenju u Zadarskoj županiji i utjecaju sociodemografskih i psiho-bioloških čimbenika, Maslowljevoj hijerarhiji osoba s invaliditetom, utjecaju emisije ispušnih plinova brodova na ljudsko zdravlje, preosjetljivosti na polen u Zadarskoj županiji i plastici kao javnom zdravstvenom problemu.

Skup će se održati na Sveučilištu u Zadru, u Multimedijalnoj dvorani (broj 117), a ulaz je naravno besplatan. Sponzori skupa su Zapadno sveučilište zdravstvenih znanosti iz SAD-a, Sveučilište u Mostaru, Politehničko sveučilište iz Italije i Sveučilište u Zadru.

Više informacija o događaju, kao i cijeli raspored predavanja doznajte na linku.

 

 

FOTO: FLICKR