LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Najbolji projekti dobili financijsku potporu

Prvi hrvatski projekti financirani iz strukturnih fondova EU

Financijsku potporu iz strukturnih fondova EU dobili su projekti: „Razvoj istraživačke infrastrukture na kampusu Sveučilišta u Rijeci“, FER-ov „Inovacijski centar“, izrada projektne dokumentacije za Tehnološki park Varaždin i Centar za translacijska medicinska istraživanja TransMedRi u Rijeci.

Financijsku potporu iz strukturnih fondova EU dobili su projekti: „Razvoj istraživačke infrastrukture na kampusu Sveučilišta u Rijeci“, FER-ov „Inovacijski centar“, izrada projektne dokumentacije za Tehnološki park Varaždin i Centar za translacijska medicinska istraživanja TransMedRi u Rijeci.

Financiranje iz strukturnih fondova EU dobili su projekti „Razvoj istraživačke infrastrukture na kampusu Sveučilišta u Rijeci”, FER-ov „Inovacijski centar“, izrada projektne dokumentacije za Tehnološki park Varaždin i Centar za translacijska medicinska istraživanja TransMedRi u Rijeci.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar regionalnog razvoja i fondova EU prof. dr. sc. Branko Grčić te ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović predstavili su 30. travnja prva četiri nacionalna ugovora za korištenje strukturnih fondova EU. Ugovori su potpisani na temelju rezultata natječaja „Razvoj istraživačke infrastrukture na kampusu Sveučilišta u Rijeci” i „Priprema zalihe infrastrukturnih projekata za Europski fond za regionalni razvoj 2014. - 2020.”

Prisutnima se obratio ministar Željko Jovanović koji je istaknuo:

Ukupna vrijednost potpisanih ugovora iznosi oko 224 milijuna kuna, od toga će se 180 milijuna kuna izdvojiti za opremanje istraživačkih centara i laboratorija na kampusu Sveučilišta u Rijeci, dok će preostalih 44 milijuna kuna pripasti „Inovacijskom centru” Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Tehnološkom parku Varaždin i Centru za translacijska medicinska istraživanja - TransMedRi - Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Projekt „Razvoj istraživačke infrastrukture na kampusu Sveučilišta u Rijeci” predstavila je prof. dr. sc. Nevenka Ožanić, prorektorica za investicije i razvoj Sveučilišta u Rijeci. Nadalje, prof. dr. sc. Mislav Grgić, prodekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, rekao je nešto više o projektu „Inovacijski centar“.

Također, naglasio je kako će Inovacijski centar:

...stvarati inovacije i inovativne tehnologije zasnovane na znanstvenim istraživanjima i prenositi ih u hrvatsko gospodarstvo na način da razvija tehnologije do faze pretkomercijalizacije te ih potom prenosi u proizvodni sektor u obliku certificiranih prototipova ili procesa.

Osim njega, okupljenima se obratio mr. sc. Andrija Petrović, direktor Tehnološkog parka Varaždin, koji je rekao nešto više o izradi projektne dokumentacije za Tehnološki park Varaždin. Na kraju je prof. dr. sc. Bojan Polić, prodekan za znanstveno-istraživačku djelatnost i doktorske studije Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, rekao nešto više o projektu pod nazivom Centar za translacijska medicinska istraživanja TransMedRi.

Prisutnima su se obratili i mr. sc. Branko Baričević, voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, Nataša Mikuš Žigman, ravnateljica SAFU, te prof. dr. sc. Pero Lučin, rektor Sveučilišta u Rijeci.

FOTO: MZOS