Edukacija učenika o ljudskim pravima

Projekt "Reci, pa ispeci" završio objavom video radova

Projekt "Reci, pa ispeci"

U Učeničkom domu "Podmurvice" održale su se radionice o ljudskim pravima i radionice videokativizma. Objavljeni radovi izrađeni su tijekom projekta.

Kroz projekt Reci, pa ispeci provodila se edukacija učenika iz Učeničkog doma Podmurvice Rijeka o ljudskim pravima i građanskoj participaciji te videoaktivizmu. Projekt su provodile udruge Filmaktiv i Udruga Pariter u suradnji s Domom, a financiran je sredstvima Ministarstva socijalne politike i mladih.

Završna prezentacija učeničkih video radova i izložba fotografija u sklopu projekta održala se 9. lipnja 2016. u Art-kinu Croatia. Sada su video radovi dostupni i online, na službenom Vimeo kanalu udruge Filmaktiv.

Učenice i učenici su kroz neformalnu edukaciju i puno praktičnog rada učili o temama civilnog društva poput ljudskih prava, međuvršnjačkog nasilja, diskriminacije na temelju roda, spola, etniciteta, vjerskog i seksualnog opredjeljenja. Odnosno, upoznavalo ih se s pitanjima koja su nedovoljno zastupljena u medijima i nerado u središtu promišljanja suvremenog hrvatskog društva.

Polaznici/e su se tijekom susreta poticali na promišljanje i artikuliranje stavova o problemima i potrebama njihove okoline, a kreativni izričaj u formi videa postao je način artikulacije potreba šire društvene zajednice u kojoj žive. Time projekt značajno doprinosi povećanju aktivnog sudjelovanja mladih u rješavanju problema u zajednici.

Kroz radionice o ljudskim pravima učenici/e su na interaktivan način učili o ljudskim pravima, diskriminaciji, aktivnom građanstvu, ravnopravnosti spolova, prepoznavanju i prevenciji nasilja u obiteljima i vezama te su razvijali participativne vještine, vođenje, timski rad, dijalog i sl. Kroz radionice videoaktivizma savladali su osnove filmskog jezika, korištenja kamere, snimanja tona i digitalne montaže.

Osim radionica, u prostoru Učeničkog doma Podmurvice odvijale su se i filmske večeri – projekcije filmova na temu ljudskih prava uz diskusiju.

Komentari na članak

Vezani članci

Impulse festival

Impulse festival

Jedan od najvećih gitarista svih vremena nastupa u Rijeci

Lee Ranaldo, veliki američki gitarist, nastupit će na Impulse festivalu u Pogonu Kulture. Prodaja ulaznica kreće u petak, 25. ožujka.

Charlie Brown i Snoopy - optimizam

Na današnji dan

VIDEO: Charlie Brown i Snoopy, duo koji je odrastanje učinio zabavnim

Ovog prosinca moći ćemo uživati u novim pustolovinama nezaboravnih likova iz našeg djetinjstva, legendarnog Charlieja Browna i njegovog najboljeg prijatelja Snoopyja.

STIFF - Međunarodni festival studentskog filma

Od 1. do 3. listopada

U Rijeci počinje drugi Međunarodni studentski filmski festival – STIFF

Festival se odvija se u Art-kinu Croatia, Gradskom kazalištu lutaka Rijeka i OKC-u Palach, uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Sveučilišta u Rijeci i Turističke zajednice grada Rijeke.

Rijeka - Mostar, Podgorica 2014

Sveučilište u Rijeci među četiri najbolja

Studenti iz Rijeke putuju na Final Four Regionalne studentske košarkaške lige!

Košarkaši Sveučilišta u Rijeci plasirali su se na Final Four Regionalne studentske košarkaške lige, gdje ih u polufinalu čekaju Beograđani. Završni turnir igra se u svibnju, a grad domaćin je Podgorica.

13. Sajam stipendija i visokog obrazovanja

IRO

14 000 dostupnih stipendija na Sajmu stipendija i visokog obrazovanja

– Studenti uglavnom znaju za stipendije koje dodjeljuju pojedina visoka učilišta i Ministarstvo znanosti i obrazovanja te eventualno jedinice lokalne i regionalne samouprave, no postoje i mnoge druge organizacije koje nude različite programe i oblike financijske pomoći za studiranje u Hrvatskoj i inozemstvu. – istaknula je Sandra Tomaš.