LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Bolje sutra za osobe s invaliditetom

Projekt EducOsi drugi put službeno otvoren

U prostorijama Veleučilišta VERN’ preksinoć je AIESEC Zagreb otvorio projekt EducOsi, inicijativu za pomoć osobama s invaliditetom na tržištu rada.

U prostorijama Veleučilišta VERN’ preksinoć je AIESEC Zagreb otvorio projekt EducOsi, inicijativu za pomoć osobama s invaliditetom na tržištu rada.

“Cheers for AIESEC Croatia!” Time je započelo otvorenje - video snimkama raznih AIESEC-ovaca diljem svijeta koji su komentirali svoje dosadašnje iskustvo – osim što su stekli mnogo novih prijatelja i vidjeli svijeta ujedno su i stekli znanje koje im je u mnogočemu proširilo vidike. 

AIESEC Zagreb postoji već 61 godinu. Prisutno je u 110 zemalja svijeta, broji 32 tisuće članova na 1100 visokih učilišta. To je najveća svjetska studentska organizacija koja mladima omogućuje internacionalno iskustvo za otkrivanje i razvijanje svojih potencijala.

Nakon uspješnog prvog projekta EducOSI,  studentica ekonomije Zrinka Skelin je sa svojim timom zadnjih nekoliko mjeseci radila na ostvarenju drugog projekta. Otvorenju su prisustvovali i predstavili se predstavnici udruga s kojima je ostvarena suradnja u svrhu osposobljavanja osoba s invaliditetom kako bi postali konkurentni na tržištu rada:

  1. Udruga slijepih Zagreb – osnovana 1947. godine, to je humanitarna, neprofitna organizacija koja trenutno brine o 1218 člana. Zašto su odabrali AIESEC za suradnju? “Jer je to prozor ka mogućnosti zapošljavanja.”
  2. Udruga invalida rada Zagreba – socijalna, nestranačka i neprofitabilna udruga s humanitarnim akcijama osnovana 1966. godine Udrugu je predstavljala Anita Kajser Brezak, voditeljica Kluba invalida rada te opisala čime se sve Udruga bavi.
  3. Udruga “Zamisli” osnovana je 2005. godine s ciljem promicanja kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom. Između ostalog brinu se o prilagođavanju literature, radionicama,…
  4. Zaklada “Čujem, vjerujem, vidim” osnovana je krajem 2008. godine Nedavno je proširila ovrhu za pomoć djeci i studentima kako bi se omogućila donacija tehnoloških pomagala. Predstavnik Zaklade upozorio je na sramotan podatak od samo 0,4 posto dostupne literature slijepima i nadaju se da će se u skoroj budućnosti ta brojka povećati. Ujedno je pozvao sve prisutne 23. siječnja na prikazivanje dokumentarnog filma “Čujem, vjerujem, vidim” u kinu Tuškanac kako bi se proširila svijest o problemu i njihovim ciljevima.

Na otvorenju su prisustvovali i novopristigli praktikanti iz Srbije, Turske i Portugala koji su ukratko predstavili zemlju iz koje dolaze i njihove prednosti i ljepote. Beograđanin Stevan Vulić diplomirao je turizam i hotelijerstvo, a u AIESEC učlanio se na poziv. Od 2003. godine volontira u JAZAS – Asocijaciji za borbu protiv side. Tarik iz Turske slabo barata engleskim pa nije mogao obrazložiti razloge dolaska, ali Portugalac Thiago Augusto Conto Favilla nasmijao je prisutne obrazloživši kako mu je hrvatski jezik najveći kulturološki šok i kako je nemoguć za naučiti. Za učlanjenje ga je motivirala majka koja radi s osobama s invaliditetom.

Nema sumnje kako ovakvi projekti udahnjuju nadu u trenutno sivu Hrvatsku, a udrugama i praktikantima želimo puno uspjeha!

FOTO: TENA PIOKER