LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ljeto na planini

Prijavite se na volonterski kamp Učka 360⁰ i pomozite vratiti livade leptirima

Pomognite očuvati bioraznolikost ovog prekrasnog i jedinstvenog područja, a pritom naučite i neke nove činjenice i vještine i dobro se zabavite.

Pomognite očuvati bioraznolikost ovog prekrasnog i jedinstvenog područja, a pritom naučite i neke nove činjenice i vještine i dobro se zabavite.

Ako volite boravak u prirodi, ne smeta vam nedostatak nekih modernih pogodnosti i privlači vas pomisao na bijeg iz vrućeg i zagušljivog grada na vrh neke planine, pruža vam se idealna prilika. Naime, udruga BIOM u suradnji s javnom ustanovom Park prirode Učka organizira volonterski kamp za obnovu travnjaka pod geslom vratimo livade leptirima. Kamp će se održati od 12. do 24. srpnja na području Parka prirode Učka.

Sudjelovanje na kampu, hrana i voda besplatni su za sve sudionike, a djeca i psi su dobrodošli. Jedino što se traži jest dobra volja, spremnost na rad i suradnju te sudjelovanje u aktivnostima krčenja zaraslih travnjaka i održavanju kampa. Brdovita područja Parka prirode Učka nekada su bila puna života i ljudi su na taj prostor redovito vodili životinje na ispašu. Napuštanjem tradicionalnog stočarstva travnjaci s vremenom zarastaju i pretvaraju se u šikare i šume, a zajedno s njima nestaju i mnogobrojne vrste leptira, ptica i guštera koje gube svoj dom. Misija udruge BIOM jest pružiti utočišta divljim vrstama putem ovakvih direktnih konzervacijskih akcije te potaknuti ljude da se povežu s prirodom i sudjeluju u njenoj zaštiti.

Ako vam sve dosad rečeno zvuči zanimljivo, imajte na umu da se tijekom kampa spava u šatorima, a kuha se na logorskoj vatri i plinu. Pitka voda bit će dostupna iz cisterne na lokaciji, no zalihe je potrebno racionalno koristiti. WC je u prirodi i sastoji se od šume, lopate i uradi sam stolice od grabovog drva. Struja će također biti dostupna putem solarnih panela za eventualno punjenje sitne elektronike poput mobitela ili fotoaparata. Radne će se aktivnosti odvijati ujutro od 8:00 do 11:00 te poslijepodne od 17:00 do 19:00. Tijekom stanke sudionici će moći pripremati hranu, učiti o prirodi oko njih, a povremeno odlaziti i na kupanje do Mošćenićke Drage.

Ako i vi želite provesti nekoliko dana na predivnoj Učki, prijaviti se možete ovdje, a sve dodatne informacije potražite na web-stranici udruge BIOM.

Članak je objavljen u sklopu projekta Volontiranjem do znanja za 21. stoljeće. Projekt provodi udruga Studentski informativni kutak, a financira ga Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

FOTO: PIXABAY