LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Pirotehnička sredstva

Prijatelji životinja žele zaustaviti teror petardi

Prošle je godine više od 30 ljudi, uglavnom djece, osjetilo mračnu stranu pirotehnike. Kako bi se zaštitila djeca i životinje, u tijeku je kampanja za zabranu petardi.

Prošle je godine više od 30 ljudi, uglavnom djece, osjetilo mračnu stranu pirotehnike. Kako bi se zaštitila djeca i životinje, u tijeku je kampanja za zabranu petardi.

Iako se pirotehnička sredstva smiju koristiti od 27. prosinca do 1. siječnja, i ove godine udruga Prijatelji životinja ističe kako je tijekom prosinca primila brojne dojave građana koji se žale na blagdanski teror petardama koji pogađa ljude i životinje.

Glasna pucnjava i bučne eksplozije petardi zabava su koja rezultira prestravljenim i traumatiziranim, a ponekad i ozlijeđenim psima, mačkama, pticama i drugim kućnim i divljim životinjama. Osim što velika razina buke može oštetiti njihov znatno osjetljiviji sluh od ljudskoga te izazvati psihički šok ili srčani udar, mnoge životinje pogođene petardom stradavaju od opeklina ili pod kotačima automobila nakon što pobjegnu u panici i strahu.

Prijatelji životinja još su 2015. godine predali više od 15 000 potpisa za zabranu petardi te zatražili da se drastično postroži Zakon o eksplozivnim tvarima i potpuno zabrani prodaja i uporaba pirotehnike II. i III. razreda tijekom cijele godine Iako je Zakon od srpnja ove godine donio neke promjene nabolje, Luka Oman iz Prijatelja životinja ističe:

– Pohvalno je što su uvedene kazne od 1000 do 3000 kuna za roditelje i skrbnike čija djeca bacaju petarde te što su povećane kazne za nedopušteno korištenje pirotehničkih sredstava do 15 tisuća kuna. No kako je zbog lake dostupnosti i učestale zlouporabe pirotehničkih sredstava teško nadzirati provođenje zakonskih odredbi, i dalje se zalažemo za potpunu zabranu pirotehnike kategorije F2 i F3 tijekom cijele godine  –

U Italiji je još 2011. u više od 850 gradova i općina zabranjeno u silvestarskoj noći pucati petardama, a grad Collecchio u Parmi od 2016. godine dopušta samo tihe vatromete kako bi se spriječile traume pasa. Zabrane postoje i u drugim dijelovima Europe i svijeta.

Petarde nisu samo noćna mora za životinje, nego i djeci uzrokuju opasne ozljede kao što su unakaženost lica, gubitak sluha i vida te teške ozljede prsta ili šake. Samo prošle godine nastradalo je više od 30 ljudi, od čega su većina bila djeca. Glasna buka pri korištenju pirotehnike smeta maloj djeci, starijim osobama, kao i svim drugim građanima koji žele provesti blagdane i novogodišnje slavlje u sigurnosti. Posljedice su vidljive i u onečišćenju okoliša i materijalnoj šteti.

Ne dopustimo da novogodišnje slavlje zamijene zvukovi sirena i da, umjesto u toplom domu, blagdane provedemo u bolničkim i veterinarskim hodnicima. Više informacija o kampanji za zabranu petardi potražite na poveznici.

FOTO: WIKIPEDIA