Okrugli stol na Veleučilištu VERN'

Premijer Plenković: U Hrvatskoj bi se u STEM područje do 2020. trebalo uložiti 17 tisuća stipendija

Andrej Plenković i Markus Söder

Tijekom govora o znanstvenoj suradnji, razvoju akademskih resursa te jačanju akademske razmjene i gospodarskim inicijativama Hrvatske i Bavarske, oba su premijera istaknula da se Europa mora usmjeriti na razvoj znanosti i tehnologije te da se novim generacijama mora omogućiti stjecanje konkurentnog i globalnog znanja. 

Ključ uspjeha za napredak Europske unije i svih zemalja članica EU-a na globalnom tržištu jest poboljšanje konkurentnosti ulaganjem u znanost, obrazovanje i inovacije, zaključili su predsjednik Vlade Republike Hrvatske mr. sc. Andrej Plenković i predsjednik Vlade njemačke Savezne države Bavarske dr. sc. Markus Söder na okruglom stolu Bavarska i Hrvatska kao znanstvena odredišta partneri u Europskoj uniji koji je održan 2. svibnja na Veleučilištu VERN'. 

Tijekom govora o znanstvenoj suradnji, razvoju akademskih resursa te jačanju akademske razmjene i gospodarskim inicijativama Hrvatske i Bavarske oba su premijera istaknula da se Europa mora usmjeriti na razvoj znanosti i tehnologije te da se novim generacijama mora omogućiti stjecanje konkurentnog i globalnog znanja. 

– U Hrvatskoj bi se tako u STEM područje do 2020. trebalo uložiti 17 tisuća stipendija u vrijednosti od 180 milijuna kuna. – istaknuo je premijer Plenković.

Naglasio je i kako ni jedna zemlja ne može loviti korak s dinamikom četvrte industrijske revolucije ako ne lovi korak s područjem obrazovanja, znanosti i istraživanja.

– U razvoju digitalnih tehnologija možete sudjelovati iz svih dijelova Europe. Moramo se potruditi biti pri vrhu razvoja, a ne samo kupovati proizvode drugih. – zaključio je predsjednik Vlade Bavarske Markus Soder.

Okrugli stol, koji su zajednički organizirali Zaklada Hanns Seidel, Zaklada hrvatskog državnog zavjeta i VERN', okupio je predstavnike diplomatskog zbora, parlamentarne zastupnike i savjetnike iz Bavarske i Hrvatske, predstavnike akademskog sektora te brojne zainteresirane studente.

U diskusiji koju je moderirala predavačica s VERN'a Morana Kasapović, dvojica premijera komentirala su pitanja studenata o razvoju političke komunikacije u zadnjem desetljeću te o budućnosti Europske unije. 

Dobrodošlicu su uvaženim gostima i okupljenima na početku uputili Nj. E. dr. Robert Klinke, veleposlanik Savezne Republike Njemačke u Republici Hrvatskoj, Srećko Prusina, ravnatelj Zakladne uprave Zaklade hrvatskog državnog zavjeta, te Ivo Ivančić, glavni direktor Veleučilišta VERN' i član uprave Zaklade hrvatskog državnog zavjeta. Na završetku okruglog stola zastupnik u Njemačkom saveznom parlamentu Florian Hahn naglasio je da članice EU-a moraju jačati suradnju radi poboljšanja konkurentnosti na globalnom tržištu.

Komentari na članak

Vezani članci

Tigrovi na Tehnologijadi

Znanstveno-sportsko natjecanje

Nevjerojatni Tigrovi osvojili šesti naslov zaredom na Tehnologijadi

Tehnologijada je tradicionalno znanstveno-sportsko natjecanje studenata tehnoloških fakulteta Hrvatske i Slovenije. Posljednjih se šest godina studenti FKIT-a kući vraćaju kao pobjednici.

Rovinj

Povezivanje studenata prirodoslovnih i matematičkih struka

Primatijada promovira STEM područje kao budućnost obrazovanja

Nova Primatijada održat će se od 11. do 15. svibnja u Rovinju. Tematski je orijentirana na važnost STEM područja u razvoju IT sektora.

Noć znanja

Zaključci Noći znanja

„Znanje ne smije ostati zatvoreno u učionicama”

Rektor Sveučilišta VERN' prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila otvorio je prvo izdanje Noći znanja. Istaknuo je kako su akademski centri generatori novih znanja, ali je napomenuo da znanje ne smije ostati zatvoreno u učionicama i istraživačkim centrima, nego ono mora biti na korist društva i javno dostupno.

Dan očeva

Dan očeva

Deset načina kako očevi utječu na život djece

Danas se u Hrvatskoj obilježava Dan očeva. Ako ste u mogućnosti, zagrlite svog oca i recite mu da bez njega ne biste bili osoba kakva ste danas. 

Prvaci

Europsko sveučilišno prvenstvo u futsalu

Studenti VERN-a prvaci Europe

Na velikom natjecanju sudjelovala je još jedna ekipa iz Hrvatske. Riječ je o momcima sa Sveučilišta u Splitu, koji su zauzeli osmo mjesto nakon odličnog starta i maksimalnog osvojenog broja bodova u razigravanju po skupinama.