Robotičko natjecanje

Praznik robotike kakav se ne viđa često – RoboCup Junior Zagreb 2017.

RoboCup Junior Zagreb 2017

Mnoštvo je posjetitelja imalo priliku vidjeti naše nadarene osnovce i srednjoškolce koji su nestrpljivo željeli pokazati koliko su napredovali u svom robotičkom radu. Neki od tih robota pravi su mali znanstveni projekti.

Tijekom dvaju dana, 18. i 19. studenog, u organizaciji Hrvatskog robotičkog saveza, Hrvatskog društva za robotiku i Osnovne škole Mato Lovrak održano je robotičko natjecanje RoboCup Junior Zagreb 2017. Sudjelovalo je čak 90 ekipa iz 5 država s ukupno 170 natjecatelja.

Već sedmu godinu zaredom održavaju se natjecanja Hrvatske lige robotičara, jednog od najvećih robotičkih natjecanja u našoj zemlji. Sve je počelo još 2011. kada se u holu Osnovne škole Mate Lovraka u zagrebačkoj Dubravi skupilo 20-ak natjecatelja s mentorima. Ovog puta u istoj toj školi okupilo ih se gotovo deset puta više. Uz podršku mentora i roditelja, odmjerili su snage sa svojim vršnjacima u 10 različitih kategorija. Uz skromna ulaganja organizatora, ali ogroman entuzijazam brojnih djelatnika škole, roditelja i mentora-volontera, ovaj je projekt poslao moćnu poruku – u Hrvatskoj se može i radi za bolje sutra.

Tijekom ovih sedam godina kontinuirano se radilo na promociji robotike, edukaciji mentora i učenika te organiziranju raznih natjecanja i drugih događanja koja su na neki način evaluacija funkcioniranja sustava koji je stvorio Hrvatski robotički savez. Od početka svog postojanja, 2013. godine, uključio se u organizacijsku potporu domaćih robotičkih natjecanja, a potpora se proširila i na programe sudjelovanja u inozemnim natjecanjima.

Tako smo ovaj vikend saznali imena kandidata za jedno od najvećih svjetskih robotičkih natjecanja – RoboCup, koje se u ljeto 2018. godine održava u Montrealu (Kanada). Natjecanje se sastojalo od kategorija koje su u službenom RoboCup programu, ali su u njih uvrštene i druge kategorije prilagođene početnicima kako bi se lakše uključili u ovakva događanja. Natjecanje nije samo sebi svrhom, već je glavni cilj poticanje interesa za robotiku i programe robotičke edukacije koje provode Hrvatski robotički savezi i ostali subjekti koji se time bave.

Mnoštvo posjetitelja imalo je priliku vidjeti naše nadarene osnovce i srednjoškolce koji su nestrpljivo željeli pokazati koliko su napredovali u svom radu. Neki od tih robota pravi su mali znanstveni projekti u koje je uloženo mnogo vremena i truda. Roboti su pratili liniju, snalazili se u labirintima, tražili izvore topline, plesali i igrali nogomet. Bio je to praznik robotike kakav se ne viđa često i sudionici su na kraju puni dojmova otišli kućama – jer svi su oni za nas pobjednici.

Komentari na članak

Vezani članci

Interaktivna prezentacija Office 365

MZOS, Srce i Microsoft Hrvatska

Besplatni Office 365 online alati za visoka učilišta i studente u Republici Hrvatskoj  

Office 365 usluga studentima, između ostalog, omogućuje pohranu čak 1 TB podataka u oblaku te zajednički rad na raznim kolaboracijskim platformama kao što su OneNote, SharePoint online, Exchange Online, Skype for Business te Yammer, a sve to uz najviše standarde privatnosti i sigurnosti

Kugle i staza

Sveučilišno prvenstvo za studente i studentice

Održano sveučilišno prvenstvo u kuglanju u Osijeku

U Osijeku održano sveučilišno prvenstvo u kuglanju. Najuspješniji predstavnici dolaze s Poljoprivrednog i Elektrotehničkog fakulteta.

EWoB

Natjecanje strateškog promišljanja, analitike i logike

EWoB Business Hackathon: budite u 1% najboljih studenata osječkog sveučilišta

Ovo je studentsko natjecanje gdje se, u ograničenom vremenu, rješavaju zadaci s područja poslovno-ekonomskih problema. Namijenjeno je studentima Elektrotehničkog i Ekonomskog fakulteta, što naravno nije uvjet.

4. regional case study pobjednici

Završeno natjecanje Start-Up udruge

Timovi Jaruni, Know How, Pod repom i Flavum briljirali na Regional Case Studyju

Na završnoj ceremoniji natjecanja Regional Case Study (RCS) na Fakultetu ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ u Puli kompanije su proglasile pobjedničke timove. U 4. izdanju natjecanja sudjelovalo je 300 natjecatelja, studenata sa svih sveučilišta u Hrvatskoj.

Foto dani mladih 2017

Manifestacija u Karlovcu

Foto dani mladih prerasli u međunarodni festival

Foto dani mladih i ove će godine obogatiti kulturnu i turističku ponudu grada Karlovca brojnim sadržajima. Osim natjecateljskog i edukativnog dijela programa namijenjenog isključivo sudionicima, ovogodišnje izdanje festivala bit će prepuno sadržaja za Karlovčane i inozemne posjetitelje.