Robotičko natjecanje

Praznik robotike kakav se ne viđa često – RoboCup Junior Zagreb 2017.

RoboCup Junior Zagreb 2017

Mnoštvo je posjetitelja imalo priliku vidjeti naše nadarene osnovce i srednjoškolce koji su nestrpljivo željeli pokazati koliko su napredovali u svom robotičkom radu. Neki od tih robota pravi su mali znanstveni projekti.

Tijekom dvaju dana, 18. i 19. studenog, u organizaciji Hrvatskog robotičkog saveza, Hrvatskog društva za robotiku i Osnovne škole Mato Lovrak održano je robotičko natjecanje RoboCup Junior Zagreb 2017. Sudjelovalo je čak 90 ekipa iz 5 država s ukupno 170 natjecatelja.

Već sedmu godinu zaredom održavaju se natjecanja Hrvatske lige robotičara, jednog od najvećih robotičkih natjecanja u našoj zemlji. Sve je počelo još 2011. kada se u holu Osnovne škole Mate Lovraka u zagrebačkoj Dubravi skupilo 20-ak natjecatelja s mentorima. Ovog puta u istoj toj školi okupilo ih se gotovo deset puta više. Uz podršku mentora i roditelja, odmjerili su snage sa svojim vršnjacima u 10 različitih kategorija. Uz skromna ulaganja organizatora, ali ogroman entuzijazam brojnih djelatnika škole, roditelja i mentora-volontera, ovaj je projekt poslao moćnu poruku – u Hrvatskoj se može i radi za bolje sutra.

Tijekom ovih sedam godina kontinuirano se radilo na promociji robotike, edukaciji mentora i učenika te organiziranju raznih natjecanja i drugih događanja koja su na neki način evaluacija funkcioniranja sustava koji je stvorio Hrvatski robotički savez. Od početka svog postojanja, 2013. godine, uključio se u organizacijsku potporu domaćih robotičkih natjecanja, a potpora se proširila i na programe sudjelovanja u inozemnim natjecanjima.

Tako smo ovaj vikend saznali imena kandidata za jedno od najvećih svjetskih robotičkih natjecanja – RoboCup, koje se u ljeto 2018. godine održava u Montrealu (Kanada). Natjecanje se sastojalo od kategorija koje su u službenom RoboCup programu, ali su u njih uvrštene i druge kategorije prilagođene početnicima kako bi se lakše uključili u ovakva događanja. Natjecanje nije samo sebi svrhom, već je glavni cilj poticanje interesa za robotiku i programe robotičke edukacije koje provode Hrvatski robotički savezi i ostali subjekti koji se time bave.

Mnoštvo posjetitelja imalo je priliku vidjeti naše nadarene osnovce i srednjoškolce koji su nestrpljivo željeli pokazati koliko su napredovali u svom radu. Neki od tih robota pravi su mali znanstveni projekti u koje je uloženo mnogo vremena i truda. Roboti su pratili liniju, snalazili se u labirintima, tražili izvore topline, plesali i igrali nogomet. Bio je to praznik robotike kakav se ne viđa često i sudionici su na kraju puni dojmova otišli kućama – jer svi su oni za nas pobjednici.

Komentari na članak

Vezani članci

Otvorenje 3. Regional Case Study

Start-up udruga

FOTO: Otvoreno 3. izdanje natjecanja Regional Case Study

Predstavnici kompanija Uniline, Infobip, Agena Marin, Zračna luka Pula, Concrete i Glavani Park po prvi put predstavili su poslovne slučajeve natjecateljima koje će rješavati u sklopu ovogodišnjeg izdanja RCS-a.

Čuda prirode

Hrvatski popularno-znanstveni portal

Portal „ČudaPrirode'' danas slavi četiri godine postojanja!

Portal je u četiri godine, uz konstantan rast zabilježio preko 1.200.000 posjeta!

Junior Freshhh za srednjoškolce

Prijavite se!

„Junior Freshhh” INA-ino natjecanje za srednjoškolce: okupi tim prijatelja i postanite prvaci u prirodnim znanostima!

Hrvatska je od ove godine uključena u program, s ciljem poticanja interesa mladih za prirodne znanosti i jačanja suradnje kompanije s mladim talentima.

Završnica Elektroboja

Završeno studentsko natjecanje Elektroboj

Otkriveni najbolji izumi studenata elektrotehnike u finalu Elektroboja 2014.

Saznajte koji su timovi pokupili nagrade na Elektroboju i što su izumili.

Timski rad, posao

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu

Sveučilišno prvenstvo u Kvizu općeg znanja

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu po prvi puta organizira Sveučilišno prvenstvo u Kvizu općeg znanja. U nedjelju, 29. travnja, dođite u studentski dom „Stjepan Radić" te saznajte koji zagrebački fakultet će dobiti titulu najboljega u Kvizu općeg znanja.