Robotičko natjecanje

Praznik robotike kakav se ne viđa često – RoboCup Junior Zagreb 2017.

RoboCup Junior Zagreb 2017

Mnoštvo je posjetitelja imalo priliku vidjeti naše nadarene osnovce i srednjoškolce koji su nestrpljivo željeli pokazati koliko su napredovali u svom robotičkom radu. Neki od tih robota pravi su mali znanstveni projekti.

Tijekom dvaju dana, 18. i 19. studenog, u organizaciji Hrvatskog robotičkog saveza, Hrvatskog društva za robotiku i Osnovne škole Mato Lovrak održano je robotičko natjecanje RoboCup Junior Zagreb 2017. Sudjelovalo je čak 90 ekipa iz 5 država s ukupno 170 natjecatelja.

Već sedmu godinu zaredom održavaju se natjecanja Hrvatske lige robotičara, jednog od najvećih robotičkih natjecanja u našoj zemlji. Sve je počelo još 2011. kada se u holu Osnovne škole Mate Lovraka u zagrebačkoj Dubravi skupilo 20-ak natjecatelja s mentorima. Ovog puta u istoj toj školi okupilo ih se gotovo deset puta više. Uz podršku mentora i roditelja, odmjerili su snage sa svojim vršnjacima u 10 različitih kategorija. Uz skromna ulaganja organizatora, ali ogroman entuzijazam brojnih djelatnika škole, roditelja i mentora-volontera, ovaj je projekt poslao moćnu poruku – u Hrvatskoj se može i radi za bolje sutra.

Tijekom ovih sedam godina kontinuirano se radilo na promociji robotike, edukaciji mentora i učenika te organiziranju raznih natjecanja i drugih događanja koja su na neki način evaluacija funkcioniranja sustava koji je stvorio Hrvatski robotički savez. Od početka svog postojanja, 2013. godine, uključio se u organizacijsku potporu domaćih robotičkih natjecanja, a potpora se proširila i na programe sudjelovanja u inozemnim natjecanjima.

Tako smo ovaj vikend saznali imena kandidata za jedno od najvećih svjetskih robotičkih natjecanja – RoboCup, koje se u ljeto 2018. godine održava u Montrealu (Kanada). Natjecanje se sastojalo od kategorija koje su u službenom RoboCup programu, ali su u njih uvrštene i druge kategorije prilagođene početnicima kako bi se lakše uključili u ovakva događanja. Natjecanje nije samo sebi svrhom, već je glavni cilj poticanje interesa za robotiku i programe robotičke edukacije koje provode Hrvatski robotički savezi i ostali subjekti koji se time bave.

Mnoštvo posjetitelja imalo je priliku vidjeti naše nadarene osnovce i srednjoškolce koji su nestrpljivo željeli pokazati koliko su napredovali u svom radu. Neki od tih robota pravi su mali znanstveni projekti u koje je uloženo mnogo vremena i truda. Roboti su pratili liniju, snalazili se u labirintima, tražili izvore topline, plesali i igrali nogomet. Bio je to praznik robotike kakav se ne viđa često i sudionici su na kraju puni dojmova otišli kućama – jer svi su oni za nas pobjednici.

Komentari na članak

Vezani članci

https://pixabay.com/en/technology-information-digital-2082642/

Manifestacija globalnih razmjera

Marš za znanost u Zagrebu i Splitu

I ove godine, u subotu, 14. travnja, organizirat će se marševi za znanost u preko 20 zemalja, a kod nas u Zagrebu i Splitu.

Cedevita logo

"Najbolji mali europski klub"

KK Cedevita organizira case study koji donosi bogate nagrade maštovitim studentima

Zagrebački košarkaški klub poziva sve zainteresirane da naprave plan pozicioniranja kluba u društvu, te povećanja posjećenosti utakmica i gledanosti.

djetelina s četiri lista-sreća

Znanstveni dokazi

Studenti koji pišu ispite sretnom kemijskom ostvaruju bolje rezultate

Sreća je važan dio našeg života jer sve što radimo smatramo kako ovisi o količini sreće koju imamo. Znanstvenici tvrde kako sreća ne postoji, već se radi o samoispunjavajućem proročanstvu.

Split

UniSport prvenstva

Sveučilište u Splitu organizira sportska natjecanja tijekom lipnja

Ekipe mogu sačinjavati studenti s različitih fakulteta. Prijave su otvorene do 13. lipnja.

EWoB Business Hackathon

Studentsko natjecanje

EWoB Business Hackathon: potraga za 1% najboljih studenata u Osijeku

U Poduzetničkom inkubatoru „BIOS” održat će se finalno natjecanje EWoB Businesss Hackathona za koji su prijave već nekoliko dana u tijeku. Pobjedniku je namijenjena nagrada od 1500 kuna.