LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Trodnevna radionica

Poželite sretan Festival lampiona na kineskom jeziku

U zagrebačkoj Haohan školi održavaju se besplatne trodnevne uvodne radionice jezičnih i kulturnih osnova kineskog jezika.

U zagrebačkoj Haohan školi održavaju se besplatne trodnevne uvodne radionice jezičnih i kulturnih osnova kineskog jezika.

Festival lampiona jedan je od glavnih događaja ne samo u Kini već i među kineskim obiteljima, kao i svim ljubiteljima i prijateljima kineske kulture, hrane i običaja diljem svijeta. Održava se na 15. dan tek započete godine crvenog pijetla prema lunarnom kalendaru. Puštanje lampiona simbolizira osvjetljavanje budućnosti i davanje života u novoj godini. Povijest festivala seže 2000 godina u prošlost kada je, po uzoru na budističke redovnike i njihovu simboliku, za vrijeme dinastije Han, krenulo organiziranje ovog događaja koje se s vremenom proširilo i preraslo s nacionalnog na svjetski važan datum.

Festival tako obiluje ativnostima poput puštanja šarenih papirnatih lampiona različitih oblika, vatrometa, plesa papirnatih lavova i zmajeva, hodanja na štulama, rješavanja kineskih zagonetki i dr. Također, spektakularni ples lavova jedna je od atrakcija ovog festivala. Dobro uvježbana koreografija izvođača obučenih u odijela lavova smatra se načinom obrane od zla i molitvom za sigurnost. Plesu se prepuštaju i posjetitelji koji na taj način pokazuju da simbolički puštaju starog sebe i dobivaju novog za svježu, novu godinu. Svi sudionici obavezno okrjepu pronađu u tradicionalnom festivalskom jelu, kuglicama koje se rade od rižinog brašna pomiješanog s malo vode pod nazivom tangyuan.

Posljednjih je godina tečaj kineskog jezika jedan od popularnijih u svijetu, u koštac s čijim pismom i izgovorom se upuštaju mnogi. U Zagrebu se tako za sve zainteresirane za učenje u Haohan školi kineskog jezika održavaju otvoreni sati – besplatne trodnevne uvodne radionice u trajanju od dva sata. One obuhvaćaju jezične i kulturne osnove – fraze govora, pisanja, kineske kaligrafije, kineske kuhinje, horoskopa i blagdana. Svojevrsni su uvod za polaznike koji se odluče za individualne ili grupne tečajeve u izboru kojih se ističe Večernja škola kineskog jezika.

Termini održavanja besplatnih radionica u veljači jesu: 14., 15. i 16. 2., 17:00 – 18:30, zatim 21., 22. i 23.2., 17:00 – 18:30 te 20., 23. i 25.2., 20:30 – 22:00. Broj je mjesta ograničen, stoga je potrebno rezervirati svoje mjesto na: prijava@haohan.hr ili na 099/5856735.

Ako želite nekome poželjeti sretan Festival lampiona, tradicionalni kineski blagdan, dovoljno je reći: 元宵节快乐!Yuánxiāojié kuàilè!

FOTO: WIKIMEDIA