LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Projekt ZKLS-a

Poticanje Livnjaka na studiranje u Zagrebu Sajmom karijera i probnom državnom maturom

Budući da Sveučilište u Zagrebu slovi kao jedno od najprestižnijih u regiji, ZKLS je odlučio poticati i ovu generaciju maturanata na studiranje u Zagrebu, i to kroz Sajam karijera i simulaciju državne mature koji će se održati 9. i 10. ožujka.

Budući da Sveučilište u Zagrebu slovi kao jedno od najprestižnijih u regiji, ZKLS je odlučio poticati i ovu generaciju maturanata na studiranje u Zagrebu, i to kroz Sajam karijera i simulaciju državne mature koji će se održati 9. i 10. ožujka.

Zagrebački klub livanjskih studenata (ZKLS), vrlo aktivna udruga mladih, organizira novi Sajam karijera HBŽ. Čini to po peti put, potaknut izrazitim smanjenjem broja upisanih studenata na zagrebačke fakultete podrijetlom iz općina Hercegbosanske županije, a s ciljem osiguravanja najkvalitetnijeg dostupnog obrazovanja budućim generacijama.

Sajam će se održati 9. ožujka s početkom u 12:00 u dvorani Srednje ekonomske škole u Livnu, gdje će biti upriličeno svečano otvaranje, a obuhvatit će prezentacije vezane uz ZKLS, smještaj i prehranu te prednosti studiranja u Zagrebu u odnosu na ostala sveučilišta. Svaka sastavnica Sveučilišta u Zagrebu imat će svoj štand na kojem će moći predstaviti svoje programe te podijeliti materijale i brošure.

Uz sam Sajam, u subotu, 10. ožujka, održat će se simulacija državne mature u prostorijama Opće gimnazije Livno. Ideja je maturantima približiti pristup ispitu državne mature.

Ideja je ove inicijative upoznati maturante srednjih škola na području Hercegbosanske županije s mogućnošću studiranja na Sveučilištu u Zagrebu, kao i s načinom polaganja državne mature, odnosno potrebnim preduvjetima za upis pojedinih fakulteta. Kroz dosadašnju analizu procesa provođenja državne mature i rezultata učenika s područja HBŽ, članovi udruge zaključili su da je jedan od glavnih problema neznanje, odnosno nepripremljenost na tip ispita te strah od same državne mature.

Tijekom proteklih godina održavanja, projekt je polučio velike uspjehe – kako sam Sajam, tako i probna državna matura koja se ove godine održava po četvrti put. Rezultati se vide i u broju upisanih brucoša – došlo je do rasta broja onih koji su za grad svog studiranja odabrali baš Zagreb, pa se tako na zagrebačko sveučilište, koje slovi kao jedno od najboljih u regiji, upiše oko 30 učenika, što je puno veći broj nego prije održavanja Sajma karijera

Projekt i ove godine podržavaju Ministarstvo znanosti, prosvjete, kulture i športa HBŽ, Općina Livno, Sveučilište u Zagrebu, Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu, cafe bar Luxe, klub Elite, Eco-selo Grabovica, klub Roko Zagreb, Hotel B&M Livno, NK Kamešnica, Metropolis, Piterija Ivo Zagreb, FMGG Gorica Livno, Braniteljska udruga sektor Rujani Livno i branitelji HBŽ.

Više informacija nalazi se na službenoj Facebook stranici i na Facebook događaju.

FOTO: PIXABAY