LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Društvo za zaštitu životinja Dubrovnik

Pomozite dubrovačkim četveronošcima

Društvo trenutno skrbi o 382 psa te 128 mačaka uz vrlo mala sredstva. Saznajte na koje im sve načine možete pomoći!

Društvo trenutno skrbi o 382 psa te 128 mačaka uz vrlo mala sredstva. Saznajte na koje im sve načine možete pomoći!

U ovo blagdansko doba ljudi diljem svijeta se organiziraju kako bi pomogli onima kojima je takva pomoć najpotrebnija. Obilaze se dječji domovi, pomaže siromašnima, starima te nemoćnima, a svakako i napuštenim psima i ostalim životinjama. Pomoć se najčešće iskazuje donacijama brojnim azilima koji skrbe o njima. 

Situacija se ne razlikuje mnogo ni u Lijepoj našoj... svi u blagdanskom duhu spremni su na pomaganje. Azili širom Hrvatske ovih dana primaju veće donacije, hranu, potrebnu opremu. Ipak, na krajnjem jugu Hrvatske situacija se u mnogo čemu razlikuje. Zašto?

Ako ste pomislili da razlog leži u manjku empatije za četveronošce, prevarili ste se. Razlika leži u tome što taj grad još uvijek čeka na svoj prvi pravi azil s potpunom adekvatnom opremom. 

Naime, sadašnje utočište za napuštene životinje, prije svega pse, smješteno je na Žarkovici. To je mjesto s jednim od najljepših pogleda na staru jezgru Grada. Ipak, situacija nije idilična kao i pogled. Iako se niti jedan pas ne nalazi pod vedrim nebom, bez zaklona, boksovi u kojima borave su trošni i ne pružaju potpunu zaštitu za vrijeme dubrovačkih bura i kiša.

Psi i pogled na Grad
 
FOTO: dubrovniknet.hr
 
 

Sredstva koja Društvo prima od grada vrlo su mala, tako da se svaka aktivnost ponajviše bazira na volonterskom entuzijazmu i ljubavi prema životinjama. Za mačke, zbog skromnih uvjeta na Žarkovici, brinu volonteri u svojim kućama, stanovima, kao i na terenu. 

Pitanje otvaranja azila otvoreno je od davnih dana, no u zadnje vrijeme sve se češće raspravlja o mogućim riješenjima i lokaciji na kojoj će se graditi, te štititi četveronošce dok čekaju svoj-zauvijek-dom.

Iz Društva poručuju kako im je svaka, pa i najmanja pomoć itekako dobrodošla. Uz brojne akcije koje organiziraju, svojevremeno je bila aktivna i ona pod nazivom Kava na Stradunu za Žarkovicu, kojom su se poticali građani da uplate i najmanji iznos od 15 kuna, umjesto ispijanja jedne od svakodnevnih kava. Ljeti organiziraju brojne akcije u kojima strani turisti pokažu velikodušnost.

Žarkovica,pomoć psima
 
FOTO: dulist.hr
 
 

Vrijedi spomenuti i to da Društvo trenutno brine o 382 psa te 128 mačaka. Također, na skrbi su povremeno i ostale spašene životinje, poput magaraca, sova i galebova. 

Pomoć Žarkovici
 
FOTO: facebook.com
 
 

Ako vas je ova priča, kao i slike koje govore mnogo više od riječi dirnula, potičemo vas da izdvojite onoliko koliko možete iz skromnih studentskih budžeta te uplatite na račun Udruge kao mali blagdanski poklon. Broj žiro računa, u OTP banci glasi: 2407000-11000024932. Također, pozivom na broj 060 88 44 22 možete pomoći (3,75 kn/tel, 5,05 kn/mob).

Pomoć Žarkovici
 
FOTO: facebook.com
 
 

Ako imate hrane, ili pak opreme  vašeg psa koja vam je viška, ili nešto poput starih deka, madraca te ostalih potrepština koja smatrate da bi mogle biti korisne, možete ih odnijeti bilo kojoj udruzi za zaštitu životinja ili azilu na području Zagreba, pošto svi surađuju s dubrovačkom ekipom. Također, možete se obratiti i bilo kojem azilu u drugim gradovima u Hrvatskoj. 

Napomenimo i to da je još uvijek aktualna akcija zagrebačke tvrtke Domus Cargo, koja će transportirati besplatno za Dubrovnik sve ono što ćete donirati! Možete im se izravno obratiti klikom ovdje.

Za sve ostale podatke, informacije, aktivnosti pogledajte na Facebook stranici Društva. Možda se baš odlučite i za jedno udomljavanje te početak divnog prijateljstva. 

Pomoć Žarkovici
 
FOTO: facebook.com
 
 
FOTO: DUBROVACKI.HR