LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Grad Zadar

Policijska akcija „Zajedno“ protiv trgovine ljudima

Kako bismo zajedno mogli spriječiti ovakvu povredu ljudskih prava, pročitajte članak o akciji „Zajedno“ te se educirajte o trgovanju ljudima.

Kako bismo zajedno mogli spriječiti ovakvu povredu ljudskih prava, pročitajte članak o akciji „Zajedno“ te se educirajte o trgovanju ljudima.

Policijski službenici akcijom jednostavnog naziva „Zajedno“ provode aktivnosti u cilju sprječavanja trgovanja ljudima. Radi se o prevenciji trgovanja ljudima, a to je jedna od ključnih zadaća na razini Europske unije.

Cilj akcije „Zajedno“ je educirati pojedince o prepoznavanju i otklanjanju opasnih situacija. Kako bi podigli svijest o ovom problemu, zajedno s nadležnim organizacijama i lokalnom zajednicom, policijski službenici provode senzibilizaciju ciljanih skupina. Na zadarskom području su to djelatnici trajektnih pristaništa, marina, brodskih prijevoznika i studenti. Osim toga, u srednjim školama obrtničkog smjera održana su predavanja na tu temu.

Policijski službenici Službe kriminalističke policije i za prevenciju Ureda načelnika educirali su učenike o fazama trgovine ljudima, modalitetima eksploatacije te o načinima prepoznavanja potencijalno opasnih situacija i postupanja u takvima.

Na ovaj način se želi utjecati na povećanje broja otkrivenih žrtava trgovine ljudima koje se eksploatiraju u našoj zemlji, ali i onih žrtava koje se transportiraju kroz Republiku Hrvatsku.

Policijski službenici i volonteri anketirali su određene skupine ljudi kojima su nakon ispunjene ankete podijelili informativne letke o problemu trgovanja ljudi. 

Informativni letak o trgovanju ljudima
 
Informativni letak o trgovanju ljudima; FOTO: mup.hr
 
 

Educiranjem i informiranjem društva želi se smanjiti broj osoba koje mogu postati žrtvama ovog zločina. Trgovanje ljudima predstavlja najbrže rastuću i najprofitabilniju ilegalnu industriju, odmah iza trgovine drogom i oružjem te je jedna od najgorih zločina današnjice, to je neprocjenjiva povreda ljudskih prava. 

FOTO: MINISTARSTVO UNUTARNJIH POSLOVA