LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Zagrebu

Otvoren Francuski paviljon u Zagrebu

Početak novog doba tog remek-djela moderne arhitekture označila je izložba fotografija iz zbornika Arheologija modernosti u prostoru Studentskog centra.

Početak novog doba tog remek-djela moderne arhitekture označila je izložba fotografija iz zbornika Arheologija modernosti u prostoru Studentskog centra.

U srijedu, 15. listopada 2014., u nazočnosti predsjednika Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ive Josipovića, ministra znanosti, obrazovanja i sporta prof. dr. sc. Vedrana Mornara, rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa, gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića i drugih visokih uzvanika, svečano je otvoren temeljito obnovljen Francuski paviljon u Studentskom centru. 

Početak novog doba tog remek-djela moderne arhitekture označila je izložba fotografija iz zbornika Arheologija modernosti u prostoru Studentskog centra. Obnovljeni paviljon ubuduće će ugošćivati izložbene i kazališne projekte, a o programima će odlučivati povjerenstvo triju partnera koji su sudjelovali u njegovoj obnovi; Grad Zagreb, Studentski centar i Sveučilište u Zagrebu.

Na XXVII. međunarodnom specijalnom sajmu uzoraka, 14. travnja 1937., otvoren je novoizgrađeni izložbeni paviljon Republike Francuske u sklopu sajamske priredbe Zagrebački zbor, koja se tada prvi put održala na novoj adresi u Savskoj ulici.

Francuski arhitekt Robert Camelot i građevinski inženjer Bernard Lafaille imali su na raspolaganju šest mjeseci za projektiranje i isto toliko za gradnju zahtjevnog jednoprostornog paviljona kružnog tlocrta površine oko 600 m2. Ograničeni rokovima, odlučili su se na gotovo montažnu gradnju; vanjski nenosivi zid od armiranog betona i drveta te krov u obliku obrnutog stošca kojeg drži čelični prsten, a nose čelični stupovi.

FOTO: IVAN PERKOV/STUDENTSKI.HR