LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Bolje je hrvatski

Osmislite hrvatske riječi za tuđice i posvojenice!

Smetaju vam strane riječi u hrvatskom jeziku? Osmislite njihovu hrvatsku zamjenu i proširite je u društvu.

Smetaju vam strane riječi u hrvatskom jeziku? Osmislite njihovu hrvatsku zamjenu i proširite je u društvu.

Ako ste u posljednje vrijeme primijetili kako u medijima ima previše stranih, neprilagođenih riječi, nema razloga za brigu.

Taj su problem primijetili i djelatnici Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje koji su zbog toga pokrenuli i prigodnu internetsku stranicu Bolje je hrvatski!

To je interaktivna stranica koja poziva na akciju i sudjelovanje. Kreativni posjetitelji mogu predložiti kojom bi domaćom riječi ili frazom zamijenili stranu riječ koja polako ulazi u naš jezik.

Na stranici ističu kako su sve to samo prijedlozi, a ne usvojene ili propisane riječi. Pozivaju sve zainteresirane da nastave njegovati hrvatski jezik koristeći domaće riječi.

Portal je službeno pokrenut prije nekoliko dana, točnije, 17. ožujka, a već se na njemu nalaze neke korisne hrvatske fraze koje se mogu koristiti umjesto stranih. Spin-off tvrtka tako se može nazivati i tvrtka kći, dok bi za outsorcing u hrvatskom bilo praktičnije reći izdvajanje posla.

Na samoj stranici Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje zaključuju: "...želimo u interakciji s korisnicima i čitateljima doći eventualno i do boljih i prihvatljivijih rješenja od onih koje ćemo mi ponuditi, a za takvo što će svi korisnici imati priliku. Želimo također da nam se čitatelji javljaju i upućuju nas na neprilagođene anglizme kojima bi htjeli da nađemo primjerene zamjene u hrvatskome jeziku."

Ako vam je smišljanje hrvatskih riječi zanimljivo i svakodnevno se rugate bespotrebnim stranim izrazima, javite se jezikoslovcima. Oni će biti iznimno sretni, pogotovo ako za selfie osmilite nešto "hrvatskije".

FOTO: ARHIVA STUDENTSKI.HR