LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Filozofski fakultet u Osijeku

Odsjek za informacijske znanosti slavi 20. rođendan; najavljuje i novi studijski program za 2020. godinu

Sa svoja 23 djelatnika i 4 katedre, osječki Odsjek za informacijske znanosti slavi 20. obljetnicu svojega djelovanja. Tim povodom najavljuje i nove revidirane programe preddiplomskog studija te njegove dvije inačice.

Sa svoja 23 djelatnika i 4 katedre, osječki Odsjek za informacijske znanosti slavi 20. obljetnicu svojega djelovanja. Tim povodom najavljuje i nove revidirane programe preddiplomskog studija te njegove dvije inačice.

Odsjek za informacijske znanosti Filozofskoga fakulteta u Osijeku slavi 20 godina svoga djelovanja. Tom će se prigodom održati svečana sjednica u petak, 25. siječnja 2019. godine, u 13 sati u Svečanoj dvorani (2. kat, prostorija 60), a potom i druženje svih bivših i sadašnjih studenata.

Preteča današnjeg Odsjeka jednosemestralni je kolegij Informatologije na studiju Hrvatskog jezika i književnosti uveden 1992. godine Osnutak Katedre za knjižničarstvo na ovom je Fakultetu uslijedio 1998. Prekretnica u izučavanju informacijskih znanosti događa se u akademskoj godini 2005/2006. kada Katedra mijenja naziv te postaje Odsjek za informacijske znanosti. Odsjek se povećao brojem nastavnoga osoblja iz ovoga područja, a uvedena je i inovacija u izučavanje nastavnoga sadržaja. Sami se kolegiji proširuju te obuhvaćaju više tema iz područja informacijskih znanosti, informacijske tehnologije te nakladništva. Rezultat ovoga procesa jest činjenica da su diplomirani studenti dobili naziv prvostupnik, odnosno magistar informatologije.

Katedra koja je u začecima upošljavala jednog nastavnika danas je, kao Odsjek, izrasla na 23 djelatnika (3 redovita profesora, 4 izvanredna profesora, 9 docenata, 3 post-doktoranada i 4 asistenta). U njegovu sklopu djeluju četiri katedre:

  • Katedra za upravljanje knjižnicama i organizaciju informacija
  • Katedra za teoriju informacijskih znanosti
  • Katedra za zaštitu pisane baštine i suradnju baštinskih ustanova
  • Katedra za povijest knjige, nakladništvo i knjižarstvo.

Revizija diplomskoga studija događa se u akademskoj godini 2015/2016. Studij postaje dvopredmetan, a studentima se pruža mogućnost izbora između tri modula: informatologije, informacijske tehnologije i nakladništva. Dugoročni cilj ovakvog pristupa ogleda se ne samo u povećanoj mogućnosti zapošljavanja studenata koji završavaju studij nego i buduće osuvremenjivanje struka za koje se pripremaju. U pripremi novih studijskih programa konzultirani su i potencijalni budući poslodavci, baštinske ustanove, nakladničke kuće i informatičke tvrtke. 

U pripremi su novi i revidirani programi preddiplomskog studija te njegove dvije inačice: revidirani jednopredmetni studij informatologije te novi prijedlog dvopredmetnog preddiplomskog studija informatologije. Po završetku recenzentskog postupka, novi studijski program mogao bi biti implementiran u akademskoj godini 2020/2021, poručuju s Odsjeka.

Odsjek od 2006. godine u elektroničkom obliku kontinuirano objavljuje Novosti Odsjeka za informacijske znanosti u kojima se prezentiraju aktualne aktivnosti, a od 2008. godine u suradnji s Odjelom za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru objavljuje i časopis za istraživanje pisane riječi, knjige i baštinskih ustanova – Libellarium.

FOTO: WIKIPEDIA