LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Temelji inovativnog gospodarstva i izlaska Hrvatske iz krize

Održana tribina "Inovacije u medicini III"

U rektoratu Sveučilišta u Zagrebu je održana tribina "Inovacije u medicini III". Čelnici Sveučilišta potpisali su sporazum o poslovnoj surdanji s Udrugom inovatora Hrvatske.

U rektoratu Sveučilišta u Zagrebu je održana tribina "Inovacije u medicini III". Čelnici Sveučilišta potpisali su sporazum o poslovnoj surdanji s Udrugom inovatora Hrvatske.

U auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu 8. veljače je održana tribina Inovacije u medicini III. Riječ je o jednoj u nizu tribina koje organizira Sveučilište u Zagrebu u suradnji s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti te partnerom Udrugom inovatora Hrvatske.

Nakon pozdravnih govora rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa i tajnika Razreda za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademika Marka Pećine te uvodnoga izlaganja moderatora ove tribine akademika Slobodana Vukičevića, svoj projekt ekološkoga stočarstva predstavio je prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, redoviti profesor Veterinarskoga fakulteta i prorektor Sveučilišta u Zagrebu. Temelji se na spoju izvornih hrvatskih pasmina domaćih životinja i inovacija u njihovu uzgoju i proizvodnji.

Projekt je, dakle, utemeljen na tehnologijskom projektu Proizvodnja janjetine s ekološkim znakom Hrvatske pokrenutim u 2003. godini. Njime se ističe važnost stvaranja preduvjeta za očuvanje tradicionalnog načina proizvodnje, razvoja održive, ekološki i socijalno prihvatljive gospodarske djelatnosti te zaštite prirodnih vrijednosti, okoliša i kulturnog identiteta. Prof.dr.sc. Miljenko Šimpraga predstavio je ishode istog.

Uslijedila je rasprava tijekom koje je istaknuta važnost povezivanja istraživača i gospodarstva, međusobne suradnje među istraživačima iz različitih znanstvenih područja te komercijalizacije rezultata istraživanja. Inovacije u medicini su jedno od niza javnih predavanja, razgovora, okruglih stolova i radionica kojima je cilj poticati i popularizirati ideju o inovacijama i prijenosu znanja sa sveučilišta i znanstvenih institucija kao temeljima inovativnog gospodarstva i izlaska Hrvatske iz krize.

U okviru tribine čelnici Sveučilišta u Zagrebu i Udruge inovatora Hrvatske potpisali su sporazum o poslovnoj suradnji u području razvoja komercijalizacije inovacija i drugih aktivnosti koje pridonose probitku i unaprjeđenju hrvatskoga gospodarstva, poduzetništva i inovatorskoga sustava. Potpisnici će zajednički sudjelovati u javnim pozivima, natječajima i projektima. Jedna od prvih inicijativa će biti priprema Zakona o inovacijama kojim bi regulirali spomenuto područje.

 

FOTO: IVAN PERKOV/STUDENTSKI.HR