LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Od 1. siječnja 2015. građani RH imaju pravo na brzi internet

Od Nove godine brzi internet postaje zakonsko pravo

Brzi internet od Nove godine postaje zakonsko pravo svakog građanina Republike Hrvatske.

Brzi internet od Nove godine postaje zakonsko pravo svakog građanina Republike Hrvatske.

Brzi internet od Nove godine postaje zakonsko pravo svakog građanina Republike Hrvatske.

Svi građani Republike Hrvatske koji još uvijek nemaju pristup internetu, od Nove godine mogu ga zakonski dobiti.

Tako će Hrvatska, nakon Finske i Španjolske, postati treća zemlja u svijetu u kojoj će širokopojasni internet postati zakonsko pravo svakog građanina.

Ivo Majerović iz Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti za RTL je izjavio: 

"Građani Republike Hrvatske koji žive u mjestima gdje je internet još uvijek nedostupan mogu zatražiti tzv. univerzalnu uslugu koju im Hrvatski telekom kao operator treba osigurati."

Dražen Lučić, predsjednik telekomunikacijskog regulatora Hakoma za Poslovni dnevnik navodi:

"Prema Pravilniku o univerzalnoj usluzi, za manje od tri mjeseca u Hrvatskoj će se osnovna brzina pristupa internetu povećati na 1 Mbps."

Nadalje, u priopćenju Hrvatskog telekoma navedeno je kako propisima nije definirana tehnologija putem koje je operater dužan omogućiti korisniku pristup internetu minimalne brzine od 1 megabita po sekundi, stoga će se usluga ponekad pružati putem pokretne, a ponekad putem nepokretne infrastrukture.

Nakon Finske i Španjolske i Hrvatska će se trebati dogovoriti oko cijene pružanja usluge, koja je za sada nepoznata. Naime, Španjolska je uspjela obvezati svojeg operatera te osigurati pružanje univerzalne usluge brzog interneta svojim građanima po razumnoj cijeni.

U Hrvatskoj se trenutni operateri Hrvatski telekom, Vipnet, Metronet, H1 Telekom i Terrakom natječu s ponudama od 4, 20 pa sve do 120 Mbps. Pretpostavlja se da bi do kraja lipnja broj brzih priključaka na internet mogao doseći brojku od 1,38 milijuna te nastaviti blagi rast.

Iz Hakoma poručuju da bi povećanje minimalne brzine interneta moglo otvoriti nove mogućnosti za digitalni razvoj.

FOTO: WIKIPEDIA