LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Dani otvorenih vrata i Dan Knjižnice

NSK priprema bogat program u narednom periodu, a korisnike oslobađa zakasnine

NSK povodom Dana otvorenih vrata i Dana Knjižnice priprema bogat besplatan program. K tome, omogućit će korisnicima da vrate knjige bez zakasnine.

NSK povodom Dana otvorenih vrata i Dana Knjižnice priprema bogat besplatan program. K tome, omogućit će korisnicima da vrate knjige bez zakasnine.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u petak, 22. veljače, u 12 sati svečanim programom obilježit će Dan Knjižnice. Dan najveće i najstarije hrvatske knjižnice tradicionalno se obilježava na ovaj datum kada je 1483. godine otisnut Misal po zakonu rimskog dvora, prva hrvatska tiskana knjiga i prvi europski misal koji nije otisnut latinskim jezikom i latiničnim pismom već uglatom glagoljicom. Tom će danu i ove godine prethoditi Dani otvorenih vrata NSK.

Prvog dana otvorenih vrata, 20. veljače, u 13 sati u predvorju će se održati predstavljanje monografije Crteži Johanna Bernharda Fischera von Erlacha u Grafičkoj zbirci, prilikom kojeg će biti izloženi i originalni crteži ovog čuvenog austrijskog baroknog arhitekta. Njegovi crteži predstavljaju neprocjenjivu kulturnu i znanstveno-istraživačku građu od visokog nacionalnog i svjetskog značaja. Bili su među prvim listovima uvrštenima iz općeg fonda Knjižnice u fond Grafičke zbirke koja ove godine slavi stotinu godina svoga postojanja.

U četvrtak, 21. veljače 2019, u 11, 13 i 15 sati održat će se radionice pod nazivom U svijetu stripa, posvećene jednom od najistaknutijih hrvatskih strip crtača – Andriji Mauroviću. Organizira ih odjel Zaštita i pohrana u suradnji s Grafičkom zbirkom. U Grafičkoj zbirci, uz predstavljanje Zbirke i njezinog raznovrsnog fonda, predstavit će se i Maurovićevi strip-crteži. Ovdje ih se nalazi više od pet stotina.

Za vrijeme Dana otvorenih vrata NSK organiziranju se i već tradicionalni obilasci Knjižnice. Zainteresirani građani moći će pod stručnim vodstvom u 10, 12 i 14 sati obići zbirke građe posebne vrste, referentne zbirke, čitaonice, zatvoreno spremište knjiga, tiskaru i knjigovežnicu. K tome, Knjižnica će omogućiti korisnicima i da vrate knjige bez zakasnine

Za sudjelovanje na radionicama U svijetu stripa kao i za obilazak potrebno je najaviti se na adresi e-pošte otvorena_vrata@nsk.hr.

FOTO: MAJA ČIRJAK/STUDENTSKI.HR