LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Varanje putem aplikacije

Novi načini polaganja ispita

Profesor s riječkog Sveučilišta je uhvatio studenta u varanju tijekom pisanja ispita

Profesor s riječkog Sveučilišta je uhvatio studenta u varanju tijekom pisanja ispita

Profesor s riječkog Tehničkog fakulteta Miroslav Joler je nedavno uhvatio studenta kako vara na ispitu i to putem aplikacije Whatsapp. Student je slikao ispit i slao ga svojim „pomoćnicima“ koji su bili smješteni na različitim lokacijama te su mu vraćali riješene zadatke. 

Nakon što ga je uhvatio u varanju, odlučio je s preslikom poruka sve prijaviti Fakultetskom vijeću. Izjavio je kako su institucije koje su trebale odlučiti o slučaju regirale kako reagiraju sve institucije u današnjem hrvatskom društvu. Kaže da bi danas, da nije prijavio prekršaj, vjerojatno živio s mišlju da krši ispitna pravila, ali i akademsku čestitost.

Joler kaže da su za vrijeme njegova studiranja u SAD-u studenti imali mogućnost odnijeti ispite doma kako bi ih riješili jer tada imaju i više vremena. Nije bilo brige oko mogućeg kršenja povjerenja s obje strane pa je vjerovao da je tako i u Hrvatskoj. Nakon što je takav sistem polaganja ispita pokušao ostvariti ovdje vidio je da nema smisla.

Strah se pojavljuje zbog skorašnje upotrebe Google naočala koje će biti mrežno povezane i moći će očitavati fotografije rješenja zadataka. Razlikovat će se od običnih naočala za vid pa će ih lako ukloniti.

Prema Jolerovu mišljenju, studente koji na bilo koji način varaju na ispitima treba izbaciti s fakulteta ili iz škole.

FOTO: RIJEKA DANAS