Posudba e-knjiga

Nova aplikacija Knjižnica grada Zagreba mnogim će studentima olakšati pripremu za ispite

čitanje, e-knjiga https://pixabay.com/photos/kindle-ereader-tablet-e-reader-1867751/

Uz pomoć Zaki Booka, prve hrvatske knjižnične aplikacije za posudbu e-knjiga, od 31. svibnja članovi Knjižnica grada Zagreba moći će posuđivati e-knjige.

Knjižnice grada Zagreba predstavile su Zaki Book, prvu hrvatsku knjižničnu aplikaciju koja omogućuje posudbu e-knjige. Za posudbu e-knjige potrebno je biti član Knjižnica, znati svoj članski broj koji se nalazi na članskoj iskaznici te pin koji svaki korisnik može zatražiti u bilo kojoj knjižnici. 

Ravnateljica Knjižnica grada Zagreba Višnja Cej prilikom predstavljanja Zaki Book aplikacije istaknula je dostupnost naslova u bilo kojem trenutku kao glavnu prednost aplikacije. Knjige će se moći posuđivati u bilo koje doba dana ili noći, a za posudbu neće biti potrebno otići do knjižnice, već će se moći obaviti s bilo kojeg mjesta koje ima pristup internetu. 

Osim dostupnosti knjiga u bilo kojem trenutku uvođenje posudbi e-knjiga ima i mnoge druge prednosti. Blanka, studentica Filozofskog fakulteta, smatra da se time olakšava transport knjiga: 

– Mislim da je to odlična prilika za poticanje čitanja jer olakšava transport i dostupnost knjiga. Nije isto kada po knjigu moraš do knjižnice i kada možeš do nje u nekoliko klikova. Osim toga, neki popularni i aktualni naslovi često budu posuđeni jer knjižnice imaju premalo primjeraka, a ovako bi postojao primjerak za svakoga.  A i e-knjige štede drveće.

Marta, studentica Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, prednost vidi i u lakšem pristupu stručnoj literaturi: 

– S obzirom na to da su e-knjige sve popularnije, mislim da je potrebno da se omogući i posuđivanje e-knjiga. Mislim da je to dosta korisno za studente jer će neka stručna literatura za ispite koje obično ima u malo primjeraka biti dostupna svima, a ne samo onome tko prvi posudi fizičku knjigu. Puno je lakše posuditi e-knjigu nego svaki čas dolaziti u knjižnicu, pogotovo u vrijeme rokova.

Posudba e-knjiga postat će dostupna od 31. svibnja 2019, na Dan grada Zagreba. Ova nova opcija dar je Knjižnica grada Zagreba građanima grada Zagreba s ciljem poticanja kulture čitanja i razvijanja ljubavi prema knjizi. 

Komentari na članak

Vezani članci

Snapchat

Facebook s naglaskom na privatnost?

Nova aplikacija na tržištu – Snapchat

Aplikacija koja bi mogla zamijeniti popularne društvene mreže zbog veće zaštite privatnosti korisnika.

Zdravlje i ljepota

Personalizirani mjerač unosa kalorija za sigurno mršavljenje

Otkrijte koliko kalorija trebate unositi kako biste smanjili svoju tjelesnu masu!

Ljetna sezona u punom je jeku, a Vi se još uvijek mučite s kalorijama i vježbanjem kako bi Vaše tijelo zablistalo na plaži?

Muzej za umjetnost i obrt

Program u Muzeju za umjetnost i obrt i u Knjižnicama grada Zagreba

„Priče sa stilom” – muzejski, književni i kazališni programi koje podupire i Ministarstvo kulture

Posjetitelji će u rujnu, listopadu i studenome moći uživati u dramskim uprizorenjima Chaucera, Shakespearea i Calderóna de la Barce te u edukativno-kreativnim radionicama.

Robot igra Angry Birds

Robot igra popularnu igru Angry Birds

Robot igra video igru Angry Birds i pomaže djeci s poteškoćama u razvoju

Mali humanoidni robot naučio je igrati video igru Angry Birds jednostavno oponašajući pokrete djeteta prilikom igranja video igre.

Nova tehnologija Facebooka

Lagano rješenje u nekoliko koraka

Isključite automatsko pokretanje videa na Facebooku

Već neko vrijeme na Facebooku je normalno da se video zapisi sami pokreću kada se korisnik duže zadrži na tom dijelu naslovnice. No, u nekoliko koraka moguće je to zaustaviti.