LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Erasmus+ projekt

„Ne čekaj državu, sam stvori svoje radno mjesto!“

Ključ je rješavanja nezaposlenosti mladih u proaktivnosti i projektnom pristupu, poručili su iz Kluba mladih Split.

Ključ je rješavanja nezaposlenosti mladih u proaktivnosti i projektnom pristupu, poručili su iz Kluba mladih Split.

O problemu nezaposlenosti mladih čuli smo svašta, ali smo malo toga i vidjeli u praksi, tvrde predstavnici Kluba mladih Split, zbog čega su se pozabavili rješavanjem tog problema projektom Launch a career financiranim iz europskog programa Erasmus +. U njegovu se sklopu na sedmodnevnoj edukaciji u Splitu okupilo 25 mladih iz Latvije, Bugarske, Turske, Španjolske i Hrvatske.

Osim nepovoljnih uvjeta na tržištu rada i ekonomske situacije, identificirani su neki osobni problemi koji su često izraženi kod mladih. To su nedostatak radnog iskustva, neodlučnost prilikom profesionalne orijentacije i nedostatak vještina osobne prezentacije. Takvi uzroci nezaposlenosti uzeti su u obzir kao problemi na koje se može lakše djelovati kroz rad s ovom skupinom. Upravo smanjenjem negativnih utjecaja osobnih karakteristika značajno bi se doprinijelo osnaživanju njihove konkurentnosti na tržištu rada, što je opći cilj spomenutog projekta. 

Glavna je ideja projekta proaktivno zapošljavanje s projektnim pristupom u svrhu promoviranja i izgrađivanja profesionalnih kompetencija uz pomoć samostalnog rada na vlastitom projektu. Sudionicima se kroz njegove aktivnosti pokušalo približiti vrijednosti samoinicijativnog rada, osvijestiti mogućnost korištenja takvog pristupa u svrhu prezentiranja vlastitih znanja, vještina, interesa, postignuća i drugih kvaliteta. Učili su osmisliti, izraziti, isplanirati i provesti svoje ideje u području koje ih zanima u formi projekta, i to u tekstualnom, grafičkom, digitalnom ili fizičkom obliku.

– Ideja je potekla od nekoliko konkretnih primjera, od kojih je najprepoznatljiviji onaj samog osnivanja Kluba mladih Split, što je bio projekt osnivača kojim su osigurali vlastito zaposlenje. Nakon toga desetak je mladih krenulo slijediti takav put te su kroz svoje projekte, u koje su pretočili sve znanje, iskustvo, interese i profesionalne želje, sebi otvorili put prema karijeri kakvu su željeli. Ta radna mjesta najčešće prethodno nisu ni postojala te je utoliko konačan učinak za lokalnu zajednicu još veći. – poručuju iz Kluba.

Na ovaj će se način doprinijeti i ublažavanju problema s kojim se susreću poslodavci koji traže talente jer će se sljedbenici proaktivnog pristupa temeljenim na projektnoj vrijednosti moći istaknuti u gomili.

FOTO: KLUB MLADIH SPLIT