LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Permakulturni dizajn

Naučite kako odgovoriti na krize resursa i okoliša na međunarodno priznatom tečaju

Desetodnevni tečaj permakulturnog dizajna educirat će građane i osnažiti lokalnu inicijativu. Sadržat će praktične i teorijske dijelove, a bit će usmjeren na održivo preoblikovanje vlastitog životnog prostora.

Desetodnevni tečaj permakulturnog dizajna educirat će građane i osnažiti lokalnu inicijativu. Sadržat će praktične i teorijske dijelove, a bit će usmjeren na održivo preoblikovanje vlastitog životnog prostora.

U Klubu mladih Split organizira se se međunarodno priznati tečaj permakulturnog dizajna. Trajat će od 13. do 22. svibnja. Održava se već četvrtu godinu u Splitu, u organizaciji Ureda za permakulturu, a ovoga puta suorganiziran od udruge Klub Mladih Split i Permakultura Dalmacija. Uoči tečaja bit će održano i predavanje za građane o permakulturi, u utorak, 10. svibnja u 19.30h.

Permakultura je nastala prije 45 godina u Australiji kao pokušaj da se odgovori na sve češće krize resursa i okoliša. U međuvremenu se proširila na gotovo sve zemlje svijeta, a zadnjih je pet godina vrlo popularna i u Hrvatskoj. Ona pretvara tipičnu kuću, imanje ili zgradu u sistem koji proizvodi vlastitu hranu, vodu i energiju pružajući svojim korisnicima kvalitetnije i jeftinije životne uvjete. Premda se radi o pokretu entuzijasta, u zemljama kao što su Velika Britanija, Australija ili Kuba, permakulturni profesionalci sudjeluju kao konzultanti na gradskim ili regionalnim projektima.

Instruktori na splitskom tečaju permakulture će biti Ivan Gregov, Ivan Rako i Damir Šeler. Sadržat će praktične i teorijske dijelove, a bit će usmjeren na održivo preoblikovanje vlastitog životnog prostora što podrazumijeva rad s tlom i vrtlarstvo, rad na prikupljanju i recikliranju vode, "uradi sam" energetska rješenja, gradnju od prirodnih materijala.

Pored pružanja edukacije građanima, ovom je tečaju cilj i osnaživanje lokalne inicijative. Tako su ranijih godina kao posljedica nastale dvije splitske udruge za permakulturu  Zelena Spirala i Permakultura Dalmacija, koje su djelovale kroz javne događaje i praktične akcije na više gradskih lokacija.

Za prijave i upite javite se na tecaj@permakultura-dalmacija.hr.

FOTO: KLUB MLADIH SPLIT