LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Panel rasprava u zajednici HUB385

Naučite detektirati lažne vijesti

U trenucima u kojima svatko može napisati što želi i odaslati dezinformaciju u bilo kojem smjeru, medijska pismenost igra ključnu ulogu, a educiranje je jedini način za izbjegavanje neželjenih učinaka digitalne komunikacije.

U trenucima u kojima svatko može napisati što želi i odaslati dezinformaciju u bilo kojem smjeru, medijska pismenost igra ključnu ulogu, a educiranje je jedini način za izbjegavanje neželjenih učinaka digitalne komunikacije.

Koliko je važno znati razlikovati pravu od lažne vijesti znamo više-manje svi, a kako ih razlikovati – otkrit će panel rasprava pod nazivom Važnost medijske pismenosti u kontekstu lažnih vijesti i kritičkog razmišljanja u organizaciji HUB385 i Agencije za elektroničke medije. Održat će se 10. listopada na adresi na kojoj se smjestio HUB385 – Petračićeva 4 u Zagrebu.

Anonimnost je prerasla u trend, a njome i neodgovornost za napisane riječi. U trenucima u kojima svatko može napisati što želi i odaslati dezinformaciju u bilo kojem smjeru, važno je pravilno educirati ljude. Medijska pismenost ima ključnu ulogu u vremenu kada je internet toliko procvjetao da ga se više ne može kontrolirati. Važna je za sprječavanje manipulacije informacijama, ali i za zaštitu od dezinformacija koje ponekad uspijevaju stvoriti efekt straha i pomame.

Organizatori ističu kako kontrola medija nije željeni cilj, vjeruju kako bi sloboda govora morala uvijek biti omogućena. Njihova je želja osvijestiti kako kontrola i cenzura nisu poželjne, a educiranje je jedini način za izbjegavanje neželjenih učinaka digitalne komunikacije. Smatraju da je problem upravo u neupućenosti javnosti.

– Naša panel rasprava bavi se upravo ovim pitanjem! Kako u toj količini informacija razlikovati one koje su problematične, jednostrane ili jednostavno neistinite, odnosno lažne? Naš je cilj shvatiti na koje je sve načine moguće detektirati lažne vijesti, na koje sve načine reagirati na njih te koliko smo njima zaista okruženi. – pozivaju na Facebook stranici događaja.

HUB385 zajednica je koja okuplja mnoge poduzetnike i kreativce u tim koji promiče znanje i usmjerava mlade talente. Organizator je mnogih konferencija i radionica, a svojim mentorstvom vodi mlade u svijet poduzetništva i poslovanja. Sastavni se dio zajednice naziva Academy – to je centar znanja s inovativnim radionicama kako za odrasle, tako i za djecu.

Ulaz na panel raspravu je besplatan.

FOTO: PINTEREST