LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ovrha nad NSK

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u dugovima

Nacionalna i sveučilišna knjižnica je pod ovrhom zbog nagomilanih dugova iz 2001. godine, a povišena je i cijena članarina.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica je pod ovrhom zbog nagomilanih dugova iz 2001. godine, a povišena je i cijena članarina.

Ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice Dunja Seiter-Šverko potvrdila je da je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici došlo do ovrhe, a kao razlog navodi neisplaćene poreze na doprinose za božićnice koje su isplaćene još 2001. godine

Iako je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta obećalo isplatiti sav iznos za isplatu božićnica kako bi se smanjila dugovanja, isplatili su oko 715 tisuća kuna, što je bio samo dio ukupnog iznosa.

U međuvremenu su dugovanja ostala pa je Ministarstvo financija započelo s ovrhom 23. travnja 2014. godine, a riječ je o oko 900 tisuća kuna. Ravnateljica se nada kako će uskoro stupiti u kontakt s nadležnim ministarstvom i Vladom RH kako bi se nastavilo normalno funkcioniranje knjižnice. Ministar Jovanović naglasio je kako će se način da se riješe dugovanja zasigurno pronaći.

Ravnateljica kaže kako im najveće probleme stvaraju prevelike režije koje nisu u stanju plaćati, ali i održavanje same zgrade knjižnice. Zbog toga je došlo do promjene članarine koja godišnje ne prelazi cijenu jedne knjige, naglasila je ravnateljica. Članarina sada iznosi čak 100 kuna za studente. Jedan od problema je i plaćanje garderobijera koje knjižnica vrši iz sustava vlastitih sredstava.

FOTO: MAJA ČIRJAK/STUDENTSKI.HR