LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Hrvatska stvarnost

Na Kongresu savjeta mladih definiran preduvjet za gospodarski oporavak Hrvatske

– Smatramo da je demografska revitalizacija temeljni preduvjet za gospodarski oporavak Hrvatske. Već za nekoliko godina omjer onih koji rade i onih koji su u mirovini bit će 1:1, a kroz 10 će godina Hrvatska ovim tempom ostati bez novih milijun stanovnika. – rekao je predsjednik Ante Škrobica. 

– Smatramo da je demografska revitalizacija temeljni preduvjet za gospodarski oporavak Hrvatske. Već za nekoliko godina omjer onih koji rade i onih koji su u mirovini bit će 1:1, a kroz 10 će godina Hrvatska ovim tempom ostati bez novih milijun stanovnika. – rekao je predsjednik Ante Škrobica. 

U Trogiru je 6. i 7. travnja održan 1. Kongres savjeta mladih Republike Hrvatske, u sklopu kojeg je održana panel-rasprava DEMOGRAFSKA KRIZA – izazov za Hrvatsku i prepreka gospodarskom rastu. Sudjelovali su predstavnici savjeta mladih iz tridesetak jedinica lokalne i regionalne samouprave. Predavači su se dotaknuli problema i prepreka u području gospodarskog rasta naše domovine s posebnim naglaskom na problem iseljavanja mladih u druge europske zemlje.

U razgovoru s novinarima predsjednik Koordinacije savjeta mladih Republike Hrvatske istaknuo je da je demografska revitalizacija temeljni preduvjet za gospodarski oporavak Hrvatske.  

– Upravo smo organizacijom panel-rasprave na temu demografske krize pokazali da nam je ta tema vrlo bitna te da zaslužuje posebnu pozornost u medijskom prostoru. Smatramo da je demografska revitalizacija temeljni preduvjet za gospodarski oporavak Hrvatske. Već za nekoliko godina omjer onih koji rade i onih koji su u mirovini bit će 1:1, a kroz 10 će godina Hrvatska ovim tempom ostati bez novih milijun stanovnika. Potrebne su nam dubinske reforme i rasprava koja će rezultirati širim konsenzusom svih političkih stranaka da bismo zajednički mogli pronaći rješenja. – rekao je predsjednik Ante Škrobica

Na panelu su sudjelovali vodeći hrvatski demograf dr. sc. Stjepan Šterc, Jelena Miljenović, predstavnica iz World Youth Alliance Hrvatska te Martin Pauk, nezavisni vijećnik u Gradskom vijeću Grada Splita.

Najopasniji migracijski val od samostalnosti Hrvatske!

Predsjednik Savjeta mladih Grada Trogira Ivan Šustić pozdravio je u ime domaćina sve prisutne te naglasio da je demografija tema koja se nametnula sama od sebe zadnjih godina u Hrvatskoj:

– To je naš gorući problem koji moramo riješiti da ne dođe do totalnog kolapsa u našoj zemlji i našem gradu. –

Trenutni je migracijski val u Hrvatskoj najopasniji upravo zbog toga što su raniji valovi nadoknađivali reprodukcijom stanovništva, smatraju predavači te dodaju da se stanovništvo razlikuje u tome što je nekad Hrvatsku napuštalo manje obrazovano stanovništvo koje se vraćalo, budući da je samo nositelj obitelji odlazio na prijevremeni rad u razvijenije europske zemlje. To danas nije slučaj, što uvelike zabrinjava.

– Moramo nešto učiniti i promijeniti jer smo svi svjesni da je to tako, a ne poduzimamo nikakve korake poboljšanja. Danas cijele obitelji napuštaju ovu zemlju. – rekao je u početku panela Stjepan Šterc, dodavši da se time drma kompletan državni sustav u svim političkim područjima.

Hrvatski mediji stvaraju lošu sliku zemlje!

Međutim, nezavisni vijećnik Martin Pauk jedan dio čitavog problema prebacuje na medije koji stvaraju lošu sliku života u Hrvatskoj, a koji nije izravno točan. Svi smo svjesni moći medija i koliko god medije ignoriramo, oni svaki dan djeluju na nas gradeći naše stavove, potpuno nesvjesno. Pritom je u nekoliko navrata bez imenovanja spomenuo portal koji svjesno na naslovnici odbrojava broj iseljenih Hrvata, koji su otišli za boljim životom i standardom u prividno razvijenije zemlje.

– Mediji stvaraju sliku da je trava puno zelenija negdje drugdje, što nije u potpunosti točno. Može se i u Hrvatskoj uspjeti ako ste kvalitetni i trudite se te time prihvatite ovakav standard normalnog života. Medijska hajka traje već godinama i mi se uopće više ne osjećamo ponosnima što smo Hrvati. Trebamo se ugledati upravo na tu često spomenutu Irsku koju njeni mediji uzdižu kao lijepu zemlju punu blagostanja. To je ta snaga koju moramo imati jer je moć medija prevelika. – istaknuo je Martin Pauk objašnjavajući mladima problem demografije osvrćući se na brojne primjere iseljenih Hrvata.

Foto: Koordinacija savjeta mladih

Obrazovnom reformom rješavamo probleme!

Dugoročno obrazovna politika može doprinijeti poboljšanju razvitka zemlje, ali, zaključuju mladi, moramo poboljšati stvari jer se javljaju velike razlike između visokog obrazovanja i sveučilišta unutar zemlje.

– U Hrvatskoj se ne vrednuje rad tijekom školovanja, a to nije dobro jer dobivamo jako loš kadar obrazovanih ljudi koji u trenutku kad započnu radni odnos jako malo znaju o svojoj struci. Nemaju organizirane prakse tijekom visokog obrazovanja. – zaključila je Jelena Miljenović, dotaknuvši se i žalosne istine da u našem obrazovnom sustavu nemamo definiran Zakon o obavljanju studentskih poslova, koji je tek sada u izradi i upravo ulazi u proceduru. 

Predstavnica World Youth Alliancea Hrvatska dodala je:

– Izglasavanje Zakona prijeko je potrebno za mlade i to je upravo borba za mlade i sve nas, s naglaskom na demografiji koju nose mladi i studenti na svojim leđima. –

Žena na radnom mjestu nije cijenjena!

Složni smo svi, pa i predavači, da je to strateško pitanje svake države, a u Hrvatskoj je to alarmantni problem. Izučavanjem državnog proračuna dolazimo do nekih zaključaka u kojem vidimo rješenje ovog problema, osim toga potrebno je napokon napraviti kvalitetnu decentralizaciju zemlje te kad shvatimo da su nam djeca i mladi bitniji, dolazimo do mjera koje su nam logične i jasne, objašnjavao je svoje ideje vodeći hrvatski demograf dr. sc. Stjepan Šterc.

– Apsolutno moramo zaštititi djecu i žene u smislu da žena koja u porodiljinom razdoblju mora imati istu plaću kao i prije porodiljinog razdoblja. U tom smislu mi kažnjavamo žensku populaciju. Time ćemo je zaštititi u potpunosti i pravno na radnom mjestu; ne smijemo dopustiti činjenicu da žena dobiva manju plaću ili otkaze zbog svog nerođenog djeteta kojeg želi imati, to se čini jednostavno, ali tek kad je potpuno i zakonski normirano. – zaključio je Šterc.

Moderator Ivan Šustić zaključno je rekao:

– Moramo napraviti zaokret u razmišljanju, nije sve tako crno kako se čini, ne smijemo gubiti vjeru i nadu. Uhvatimo se u koštac s ovim problemom, jer ga jedino tako, pa i na ovaj način kvalitetnog dijaloga možemo upravo mi mladi riješiti uz pomoć demografskih stručnjaka. – 

Program je nastavljen u subotu, 7. travnja, i to 2. sjednicom predsjedništva Koordinacije savjeta mladih RH na kojoj je u Koordinaciju jednoglasno primljen Savjet mladih Grada Novigrada, kao 34. član Koordinacije. Nakon sjednice predsjedništva održane su brojne radionice na kojima se raspravljalo o aktualnim problemima i prijedlozima članova savjeta mladih iz cijele Hrvatske.

FOTO: KOORDINACIJA SAVJETA MLADIH