LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Poplave u Hrvatskoj

MORH objavio kako je angažirao 700 vojnika u borbi protiv poplava

Vojska je upućena na teren u poplavom ugrožena područja triju županija temeljem odluke ministra obrane Ante Kotromanovića i zahtjeva Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS).

Vojska je upućena na teren u poplavom ugrožena područja triju županija temeljem odluke ministra obrane Ante Kotromanovića i zahtjeva Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS).

Ukupno 700 pripadnika Oružanih snaga RH angažirano je u borbi protiv poplava u tri županije - 450 u Sisačko-moslavačkoj, 150 u Karlovačkoj i 100 u Požeško-slavonskoj županiji, objavilo je jutros Ministarstvo obrane (MORH).

U priopćenju se napominje da vojnici na terenu pomažu lokalnom stanovništvu u borbi protiv poplava s ukupno 12 čamaca - šest u Karlovačkoj županiji, gdje u evakuaciji pomaže i amfibija, te šest čamaca u Požeško-slavonskoj županiji.

Vojska je upućena na teren u poplavom ugrožena područja triju županija temeljem odluke ministra obrane Ante Kotromanovića i zahtjeva Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS), prenosi Net.hr

Iz MORH-a navode da 100 pripadnika Namjenski organiziranih snaga OS RH sa šest čamaca pomaže stanovnicima na poplavljenom području Pleternice, u Požeško-slavonskoj županiji. 

Pripadnici Oružanih snaga, njih 150, šest čamaca i jedna amfibija pomažu u evakuiranju stanovništva i izgradnji zečjih nasipa u mjestima Donje Mekušje, Husje i Kobilić Pokupski uz Kupu na području Karlovačke županije. 

Također, kritično je i u mjestima na područjima Žažine, Letovanića i Letine u Sisačko-moslavačkoj županiji, gdje se ukupno nalazi 450 pripadnika Oružanih snaga RH, navodi se u priopćenju.

Gdje je sve poplavljeno?

Na zagrebačkoj je Kajzerici voda počela probijati na nekoliko mjesta u naselju.  Vjerojatno je riječ o podzemnim vodama, ali i zemlji koja je natopljena pa više ne može popiti toliku količinu oborina. Poplavljeni su podrumi, a na nekim površinama stvorila su se jezerca i potopila nekoliko parkiranih vozila.

Na području Sisačko-moslavačke županije poduzete su sve aktivnosti za očekivani dolazak velikog vodnog vala Kupom i Savom, te obranu od poplava, a stanovnici su pozvani da povuku stoku s pašnjaka u Lonjskom i Odranskom polju.

Zbog obilne kiše koja je padala tijekom noći došlo je do prelijevanja vode preko brojnih koprivničkih prometnica: obilazne ceste prema Štaglincu (DC-2), Križevačke ceste na ulazu u Reku (DC-41), ulice Pavelinska, Gornji Banovac, Gorička, Magdalenska, Bjelovarska cesta i Starogradska te diljem Podravine: u Kunovec Bregu (DC-2), Koprivničkim Bregima ulice M.P. Miškine te Ljudjevita Gaja, Herešinu, Suhoj Kataleni (ŽC 2232), Kozarevcu i Molvama u Marijanskoj ulici. 

Jučer u popodnevnim satima Karlovac su obišli predsjednik Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. Voditelji sustava obrane Karlovca uvjerili su ih da sve drže pod kontrolom i da Karlovac "neće pasti".

Zbog nastale štete Vodice i Tribunj su jučer županu šibensko-kninskom Goranu Pauku uputiti zahtjev za proglašenje elementarne nepogode.

FOTO: KAPORTAL