Konferencija Svjetskog saveza mladih Hrvatska

Mladi poručuju: „Mi ostajemo u Hrvatskoj"

Hrvatska zastava

Mladi iz udruge SSMH jedinstvenom konferencijom pružaju modele i alate koji mladima pomažu pronaći rješenja za njihove probleme, a što bi u konačnici trebalo dovesti do smanjenja njihova iseljavanja iz Hrvatske.

Svjetski savez mladih Hrvatska organizira konferenciju pod nazivom Mi ostajemo u Hrvatskoj. Održava se u Zagrebu od 20. do 24. studenog 2017. godine pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović. Njen je cilj susret mladih s donositeljima odluka, predstavnicima akademske zajednice i civilnog društva kako bi raspravljali o gorućem pitanju hrvatskoga društva – odlasku mladih iz Hrvatske. Otvaranje radnih mjesta, samozapošljavanje i promjena Nacionalnog programa za mlade, neke su od glavnih tema koje će dati smjernice za rješavanje problema iseljavanja.

Uspješni doktori znanosti, poduzetnici i studenti otvorit će prvi dan konferencije događajem Suprotiva Govori. Teme motivacijskih govora, poput vlastitog uspjeha, osobnog i profesionalnog razvoja u inozemstvu i Hrvatskoj te razlog zbog kojeg su oni odlučili ostati u Hrvatskoj, imaju cilj potaknuti mlade na izvrsnost, poduzetnost i ostanak u Hrvatskoj. 

Okrugli stol naziva Mladi danas za sutra održava se u utorak i na njemu sudjeluju: predstavnica Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku – gospođa Vanja Glogovac, predstavnik Ministarstva zdravstva – gospodin Tomislav Dulibić, gospođa Ivana Ninčević – Lesandrić, saborska zastupnica, pri Saborskom odboru za obitelj mlade i sport – gospođa dr. med. Željka Josić. Za njegova će se trajanja predstaviti rezultati istraživanja u sklopu projekta Suprotiva i prijedlozi mjera za poboljšanje položaja mladih u Hrvatskoj.  

Treći dan konferencije održat će se tribina pod nazivom Hrvatska među nama na kojoj će sudjelovati Rene Medvešek, glumac, redatelj i profesor na Akademiji dramskih umjetnosti, Maja Hrgović, književnica i pokretačica portala Arteist, Nikola Albaneže, povjesničar umjetnosti, kustos i muzeolog. Njome se mladima želi omogućiti da razgovaraju s uspješnim umjetnicima, kulturnim poduzetnicima i kulturnim djelatnicima te da zajedno razmotre ne samo kratkoročna rješenja nego i cjelovitu kulturnu viziju Hrvatske.

Za kraj SSMH predlaže poduzetništvo kao rješenje nezaposlenosti, i to kroz četiri područja poduzetništva: OPG, IT, uspješne žene u poduzetništvu i hobi kao posao.

– Premda u razvijenim zemljama vlada trend privatnog poduzetništva, u Hrvatskoj mladi još uvijek čekaju da ih netko zaposli. Ovim business dateom upoznat ćemo mlade s osnovama poduzetništva te im dati smjernice prvih koraka pri samozapošljavanju. Cilj nam je osvijestiti i ohrabriti mlade te im pružiti priliku da upoznaju samozapošljavanje kao posao budućnosti. – javljaju iz Svjetskog saveza mladih Hrvatska.

Neki od osmero sudionika su: Goran Vrabec, direktor Volim ljuto, Tomislav Perko, putopisac, Ivona Zgrabljić, direktorica tvrtke Edukator kreator te Dragana Gučanin, direktorica i-Ways. Mladi će imati priliku informirati se o tome što je Plavi ured i Razvojna agencija Zagreb. Ostale sudionike možete doći poslušati u četvrtak, 23. studenog.

Dodatne se informacije nalaze na poveznici.

Komentari na članak

Vezani članci

Govornici na konf

Zapošljavanje mladih

Uspjesi projekta „Črnkas – Črnomerec Poslovni klub" predstavljeni u Europskom parlamentu

Vrlo uspješni rezultati projekta Grada Zagreba i Instituta za stručno usavršavanje mladih „Črnkas – Črnomerec poslovni klub" predstavljeni su na konferenciji o zapošljavanju mladih.

ZetApp

Samo za korisnike Androida

ZetApp – saznajte kada dolazi idući bus

Mislav Magerl, student 3. godine FER-a, odlučio je napisati aplikaciju koja omogućava da se u nekoliko sekundi sazna kada polazi idućih nekoliko autobusa!

Slika "Dolazak Hrvata na Jadran" (Oton Iveković)

Denis Mahmutović

Legenda o kmečanju Hrvata – od stoljeća sedmog

Sljedeća pripovijetka, koliko god ona nekome blesavo zvučala, jedini je logičan način, jedino razumno rješenje koje sam iznašao u besanom traženju povijesnog okidača za današnje kolektivno traženje uvredljive dlake u nacionalnom jajetu.

Markov trg 2

Nove mjere

Mladi na stručnom osposobljavanju za rad će dobivati više od 1600 kuna plaće, rekao je ministar Mirando Mrsić

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, mjerom stažiranja bez zasnivanja radnog odnosa u ovoj je godini bilo obuhvaćeno ukupno 22.049 mladih osoba.

Radio

BBC World

Otvoreno Međunarodno natjecanje za mlade u pisanju radiodrame

Zainteresirani za pisanje radiodrame imaju jedinstvenu priliku okušati se u ovom izazovu zahvaljujući BBC Worldu. Prijave na Međunarodno natjecanje u pisanju radiodrame otvorene su do 31. siječnja 2018.