LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kongres savjeta mladih RH

Mladi poručili: „Želimo ostati u Hrvatskoj, dajte nam priliku!“

U sklopu Kongresa savjeta mladih razgovaralo se o perspektivi Hrvatske u EU, a održana je i sjednica predsjedništva Koordinacije.

U sklopu Kongresa savjeta mladih razgovaralo se o perspektivi Hrvatske u EU, a održana je i sjednica predsjedništva Koordinacije.

U Crikvenici 12. i 13. listopada 2018. održan je 2. Kongres savjeta mladih Republike Hrvatske. U njegovu se sklopu organizirala panel-rasprava Perspektiva Hrvatske u EU

Na početku panel-rasprave u ime domaćina obratili su se predsjednik Gradskog vijeća Grada Crikvenice Josip Friš i predsjednik Savjeta mladih Grada Crikvenice Gracian Čop koji je istaknuo kako mu je drago što je Crikvenica drugi put domaćin Koordinaciji savjeta mladih RH.

– Hvala svima na dolasku u Crikvenicu. Izrazito mi je zadovoljstvo što smo ovaj vikend okupili veliki broj mladih ljudi koji su se odlučili društveno angažirati. Potaknuti svijest mladim ljudima da trebaju ostati u svojemu gradu i svojoj domovini te im raznim aktivnostima omogućiti posao i život dostojanstven mladog čovjeka primarni je cilj za koji će se Savjet mladih Grada Crikvenice boriti u budućnosti. – istaknuo je Gracian Čop

Okupljenima se obratio i predsjednik Koordinacije savjeta mladih RH Ante Škrobica:

– Moramo svojim primjerom pokazati da se radi višeg interesa može sjesti za stol bez obzira na međusobne razlike. Živimo u vrlo dinamičnom razdoblju u kojem mladi napuštaju našu Hrvatsku u potrazi za poslom koji će im osigurati egzistenciju. Važno je znati prepoznati trenutak i jasno dati do znanja da mi želimo ostati i boriti se ako nam stariji to dopuste. Sada kada imamo svoju državu moramo biti pokretači promjena koje će dovesti do toga da se ponosimo državom u kojom živimo. To je borba koju naša generacija mora dobiti.

U panel-raspravi sudjelovali su predsjednik Odbora za vanjsku politiku dr. sc. Miro Kovač, zastupnik u Europskom parlamentu Jozo Radoš i zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke Marko Filipović, a razgovor je moderirao Gracian Čop. 

U sklopu 2. Kongresa održana je i 4. sjednica predsjedništva Koordinacije. Jednoglasno je odlučeno da Savjet mladih Općine Oriovac postaje 35. član Koordinacije i dogovorene su iduće aktivnosti. Do kraja godine očekuju se rezultati projekta Demografska revitalizacija – temeljni preduvjet za gospodarski napredak RH, a domaćinstva idućih Kongresa dodijeljena su Slavonskom Brodu / Požegi i Bjelovaru. Redovna skupština Koordinacije održat će se 9. veljače 2019. u Zagrebu. 

Na Kongresu su sudjelovali predstavnici savjeta mladih iz dvadesetak jedinica lokalne i regionalne samouprave. Njegovi su organizatori Koordinacija savjeta mladih Republike Hrvatske i Savjet mladih Grada Crikvenice, a partneri Grad Crikvenica, Turistička zajednica grada Crikvenice, Jadran d. d. i Debatni klub EFZG.

FOTO: KOORDINACIJA SAVJETA MLADIH