LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Intervju s Matinom Tenžera

„Mladi poduzetnici mogu uspjeti ako u pothvat uđu spremni na brojna odricanja, sklapanje kompromisa i neograničeno strpljenje”

S Matinom Tenžera, mladom poduzetnicom i suosnivačicom internetskog servisa Divan.fyi porazgovarali smo o sadržaju koji se nudi na toj platformi, načinima uključenja studenata u projekt te samoj isplativosti ulaganja u slične poduzetničke pothvate u Republici Hrvatskoj.

S Matinom Tenžera, mladom poduzetnicom i suosnivačicom internetskog servisa Divan.fyi porazgovarali smo o sadržaju koji se nudi na toj platformi, načinima uključenja studenata u projekt te samoj isplativosti ulaganja u slične poduzetničke pothvate u Republici Hrvatskoj.

Divan.fyi internetski je servis pokrenut prije tri godine, a služi za pregled različitih zanimljivih društvenih događanja. Kako bismo saznali nešto više o pojedinostima, nastanku i namjeni samog servisa, porazgovarali smo s mladom voditeljicom cjelokupnog projekta Matinom Tenžera. Osim toga, doznali smo i koji je značaj samog poduzetništva za perspektivu mladih u Republici Hrvatskoj te koliko se isplati ulagati u slične pothvate.

– Diplomirana sam novinarka i strastvena ljubiteljica glinamola, od kojeg već sedmu godinu stvaram kipove za sve zainteresirane. Osim televizijskog medija u kojemu me se inače može pronaći, rado pišem, ponajviše iz hobija. Ulazak u svijet startupova i poduzetništva prije dvije godine otvorio mi je jedan potpuno novi svijet. – kaže Matina o sebi.

Internetski servis Divan.fyi, u suradnji s Marojem Sabljićem, osnovali ste prije tri godine Kako je tekao sam proces njegova osnivanja i što Vas je potaknulo da se odlučite na takav inovativan pothvat?

Divan je nastao kao Marojeva umotvorina tako što je pokušao riješiti vlastiti problem. Ispostavilo se da dijelimo problematiku jer sam se u svojem novinarskom poslu suočavala s istim preprekama. Kako od šume gradskih događanja istaknuti ono relevantno? I naposljetku, kako uštedjeti dugotrajno vrijeme pretraživanja niza različitih izvora ne bi li se dobio potpuni pregled svega vrijednog posjeta? Tako je za pedeset dolara kupljen internetski predložak koji je radio na Wordpressu i cijela priča je krenula. Brzo su se uključili zainteresirani podupiratelji projekta, pa je nekoliko mjeseci kasnije osvanula i mobilna aplikacija, a zatim sklapanje partnerstava i vrijedna natjecanja unutar startup zajednice.

Divan.fyi pruža pregled različitih društvenih događanja. Kakav se sadržaj konkretnije ima prilike vidjeti na njemu?

Na Divanu se odabirom opcije „Događanja“ nudi pregled kroz deset kategorija: koncerti, klubovi, kazališta i stand up, filmovi, gastronomska događanja, kids zone, turizam i zabava te sport i konferencije, sajmovi i radionice. Budući da je naša misija potaknuti lokalnu zajednicu na aktivan život i odmor od digitalije, bavimo se svime što jamči kvalitetno provođenje vremena. Tako osim brojnih događanja u rubrici Mjesta možete pronaći popis najboljih zalogajnica, restorana, kafića i ostalih mjesta koja nude svakojaka čudesa za gladna nepca. Drugim riječima, Divan je privatni šalabahter kamo otići nešto pojesti i koliko je koje mjesto udaljeno od vaše trenutačne lokacije. Burgeri, pizze, domaća kuhinja, orijentalna kuhinja, vegetarijanska i veganska prehrana... izbor je vaš!

DiVan.fyi aplikacija; FOTO: Divanovci / Privatna arhiva

Koja je glavna ideja servisa?

Ideja je potaknuti lokalnu zajednicu na aktivno provođenje slobodnog vremena. Ljudi su previše otuđeni, ali i osuđeni na boravak u digitalnoj sferi, pa ih želimo vratiti u analogni svijet i potaknuti da dožive vlastiti grad na najbolji mogući način. S obzirom na to da je vremena sve manje, svaka slobodna minuta je na sve većoj cijeni. Na Divanu se trudimo našim korisnicima osigurati odgovor na pitanje gdje kvalitetno provesti slobodno vrijeme, stoga svakodnevno pružamo informaciju što posjetiti, bilo da se radi o konkretnom događanju ili odlasku na ručak odnosno večeru s prijateljima.

Na koje se načine studenti i mladi mogu uključiti u kreiranje sadržaja na servisu?

Svako toliko smo u potrazi za volonterskim snagama koje bi se okušale u stvaranju pisanog i video sadržaja. Nudimo mentoriranje u pogledu novih vještina poput voditeljskog, novinarskog, snimateljskog, ali i montažerskog iskustva. Uz to smo u timu do sada uvijek imali ekipu do 30 godina jer je i sam projekt takav. Maroje nam jedini ruši prosjek.

Divanovci ispred ZICER-a; FOTO: Divanovci / Privatna arhiva

Prema Vašem mišljenju mogu li mladi poduzetnici uspjeti u Hrvatskoj? Isplati li se uopće ulagati u nove poduzetničke pothvate i koliko je to riskantno?

Mladi poduzetnici mogu uspjeti u Hrvatskoj ako u takav pothvat uđu spremni na brojna odricanja, sklapanje kompromisa i neograničeno strpljenje. I naravno, impresivne zalihe optimizma jer se često nailazi na zidove. No, ne treba klonuti duhom! Mislim da upravo ulaganje u nove poduzetničke pothvate može spasiti hrvatsku ekonomiju i za pojedince osigurati nova radna mjesta. Eh sada, je li novi projekt i jamstvo uspjeha... nije. Rizik je sastavni dio poduzetništva i ako ga netko nije spreman preuzeti, upitno je je li to uistinu za njega ili nju.

Imate li druge slične projekte u planu u budućnosti?

Nemamo u planu nešto što bi bilo vezano za društveni život grada, ali se već neko vrijeme kuha ideja koja bi mogla zadovoljiti sve medijske profesionalce!

FOTO: DIVANOVCI / PRIVATNA ARHIVA