LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Projekt „Ruralize“

Mladi izgradili rekreacijski park u Kolenici, naselju od 1,5 km²

U sklopu razmjene mladih „Ruralize“ Kolenica je postala dom mladima iz pet europskih zemalja. Projektom se popularizirao život u ruralnim sredinama, a njegovi su korisnici za sobom ostavili rekreacijski park kao opipljiv rezultat.

U sklopu razmjene mladih „Ruralize“ Kolenica je postala dom mladima iz pet europskih zemalja. Projektom se popularizirao život u ruralnim sredinama, a njegovi su korisnici za sobom ostavili rekreacijski park kao opipljiv rezultat.

Ako niste ludi za ljetovanjem na moru, a želja za rekreacijom i odmorom u ruralnim krajevima još vas nije dovela u malo selo Kolenicu, sada je pravo vrijeme za to. Riječ je o naselju u Zagrebačkoj županiji, administrativno u sastavu općine Rakovec, u blizini grada Vrbovca, a proteže se na svega 1,58 km². Po zadnjem popisu stanovništva iz 2001. godine bilježi 23 stanovnika u 11 kućanstava. Ipak, njegovim stanovnicima i posjetiteljima od lipnja ne manjka sadržaja za aktivno i konstruktivno iskorištavanje slobodnog vremena.

U sklopu razmjene mladih Ruralize koju je financirala Europska unija, Kolenica je postala dom mladih iz čak pet zemalja – Litve, Bugarske, Slovačke, Italije i Hrvatske te je tako broj rezidenata na devet dana, od 15. do 23. lipnja,  postao veći za čak 31 osobu. Cilj projekta bio je, kroz razmjenu iskustava i primjera dobre prakse iz zajednica sudionika, popularizirati među mladima život u ruralnim sredinama, potaknuti ih na pokretanje novih projekata te potaknuti vololonterstvo kao važan segment života na selu. Između ostalog, projekt je nastojao pokazati različitosti europskih ruralnih sredina, ali i njihov zajednički europski identitet i povezane vrijednosti. Ciljana skupina bili su mladi koji žive u ruralnim i geografski izoliranim područjima u dobi od 18 do 25 godina.

U sklopu teorijskog dijela sudionici su imali prilike čuti o ruralnim nacionalnim realnostima sudjelujućih zemalja. Tako su postali bogatiji za razna znanja poput onih o načinima socijalizacije mladih na selu, formalnim i neformalnim oblicima obrazovanja, infrastrukturi, najnovijim tehnologijama agrikulturalne proizvodnje, strategijama očuvanja ruralnih krajeva, izvorima financiranja razvoja ruralnih područja i sl. Imali su priliku i timski, metodom brainstorminga, raditi na razvoju marketinške strategije odabranog domaćeg prozvoda, osmisliti načine aktivnijeg uključivanja mladih u organizaciju tradicijskih događanja, stvaranju vizije idealnog sustava obrazovanja u ruralnim krajevima, ali kreiranju koncepta seoskog zabavnog sadržaja privlačnog mladima.

Kada je riječ o praktičnom dijelu, znanja i ideje prikupljani kroz jutarnji teorijski dio ostvarivali su se u popodnevnim satima na zemljištu nedaleko od OPG-a Kolenica gdje su bili smješteni. Čak 62 vrijedne ruke su, uz mentorsku podršku stanovnika lokalne zajednice i projektnog osoblja, u svega nekoliko dana sagradile mali rekreacijski park za djecu, mlade i odrasle. Park sadrži prostor za opuštanje, čitanje, stvaranje glazbe, sportsko natjecanje te jedinstveno senzoričko iskustvo, a predstavlja opipljivi rezultat projekta te je otvoren za lokalnu zajednicu tijekom glavne aktivnosti. Otvorenje je održano 22. lipnja, a osim pripadnika lokalne zajednice, obitelji i prijatelja, imao je čast ugostiti i potpredsjednicu Savjeta mladih Vrbovec, Valentinu Petanjek Špehar. Iako je zbog nepredviđenih okolnosti načelnica Brankica Benc morala otkazati svoj dolazak, iskazala je svoju podršku projektu u ime općine Rakovec.

Osim što su sudionici svojim primjerom razbili predrasude o nezainteresiranosti mladih za razvoj ruralnih područja te ostvarili vrijedan doprinos u lokalnoj zajednici, projekt je imao i osobno značenje za svakoga od njih. Više informacija potražite na poveznici.

FOTO: ZA OSMIJEH, SAMOBOR