Program regionalne razmjene mladih

Mladi iz regije razgovarali o stradanjima Hrvata i Srba s područja Vukovara

Mladi iz regije u Vukovaru

Želeći naučiti iz pogrešaka iz prošlosti kako se isti ili slični sukobi ne bi ponovili, mladi su u Vukovaru raspravljali o tome kako bi mogla i trebala izgledati nastava o novijoj povijesti.

Grad Vukovar je između 13. i 16. rujna bio mjesto susreta mladih iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore u okviru regionalnog programa razmjene Inicijative mladih za ljudska prava realiziranog uz pomoć Zaklade Friedrich Ebert, Europskog doma Vukovar, Francuskog instituta u Hrvatskoj i Talijanskog instituta za kulturu iz Zagreba. U nekoliko dana boravka u gradu koji je obilježen ratom 90-ih godina sudionici su imali prilike susresti se s aktivistima koji se bave žrtvama zločina i kršenja ljudskih prava iz Vukovara, posjetiti spomen područja koja obilježavaju stradanja iz rata, poput Spomen doma Ovčara te međusobno diskutirati i razmijeniti stavove o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Mladi između 18 i 26 godina, pripadnici tzv. druge generacije koja nije direktno sudjelovala u događanjima 90-ih godina, aktivno su propitivali dominantne narative, tražeći sve činjenice iz tog razdoblja pa i one koje se aktivno prešućuju ili skrivaju u javnom prostoru danas, 20 i više godina nakon završetka rata. Polazeći od uvažavanja svake nevine žrtve, posebice civila, bez obzira na njihovu nacionalnost ili nacionalnost počinitelja zločina, mladi su s velikom razinom uvažavanja slušali i razgovarali o stradanjima i Hrvata i Srba s područja Vukovara.

FOTO: YIHR

Dio programa razmjene, pored posjeta Spomen domu Ovčara, uključio je i posjet otvorenju izložbi „Walls Between People" i „Borderline" francuskih i talijanskih autora o granicama koje spajaju, odnosno razdvajaju te projekciju dokumentarnog filma „Oš' me pozdravit' u busu" na brodu na samoj granici Hrvatske i Srbije na Dunavu.

Želeći naučiti iz pogrešaka iz prošlosti kako se isti ili slični sukobi ne bi ponovili, mladi su u sklopu konferencije „Iz naše perspektive – mladi o suočavanju s prošlošću" održane u Gradskom muzeju Vukovar raspravljali o tome kako bi mogla i trebala izgledati nastava o novijoj prošlosti te u sklopu stručno vođenih radionica izradili vlastite želje i prijedloge. Zaključili su kako iako sami nisu bili dio sukoba koji su razdvojili države i narode ove regije i nisu odgovorni za događaje iz prošlosti, imaju veliku odgovornost za načine suočavanja s prošlošću u sadašnjosti, što je proces koji će graditi naše društvo za budućnost.

Komentari na članak

Vezani članci

Nostradamus

Na današnji dan

Rođen Nostradamus, najpoznatiji svjetski prorok

Francuska revolucija, Prvi i Drugi svjetski rat te spuštanje ljudi na Mjesec su neki od povijesnih događaja koje je predvidio Nostradamus.

Antemije novčić

Na današnji dan

Ubijen posljednji zapadnorimski car

Zapadno Rimsko Carstvo propalo je 476. godine kad je Odoakar, glavni zapovjednik rimske vojske, svrgnuo mladog vladara Romula Augustula. Taj je događaj označio kraj starog vijeka i početak srednjega.

Karta Habsburške Monarhije

Aplikacija „Mapire“

Otkrijte povijesne karte Habsburške Monarhije

Na internetskoj stranici „Mapire“ možete istraživati povijesne karte Habsburške Monarhije koristeći Google Maps, Google Earth i druge aplikacije.

Dubrovnik

Ove godine održava se deveti po redu

Susret Hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku

Danas i sutra se u Dubrovniku održava deveti po redu Susret hrvatske katoličke mladeži koji će prema procjenama okupiti oko 36 000 mladih.

Gregorijanski kalendar

Na današnji dan

Uveden Gregorijanski kalendar

Gregorijanski kalendar ustanovio je papa Grgur XIII. godine 1582. kako bi reformirao do tada važeći julijanski kalendar.