Program regionalne razmjene mladih

Mladi iz regije razgovarali o stradanjima Hrvata i Srba s područja Vukovara

Mladi iz regije u Vukovaru

Želeći naučiti iz pogrešaka iz prošlosti kako se isti ili slični sukobi ne bi ponovili, mladi su u Vukovaru raspravljali o tome kako bi mogla i trebala izgledati nastava o novijoj povijesti.

Grad Vukovar je između 13. i 16. rujna bio mjesto susreta mladih iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore u okviru regionalnog programa razmjene Inicijative mladih za ljudska prava realiziranog uz pomoć Zaklade Friedrich Ebert, Europskog doma Vukovar, Francuskog instituta u Hrvatskoj i Talijanskog instituta za kulturu iz Zagreba. U nekoliko dana boravka u gradu koji je obilježen ratom 90-ih godina sudionici su imali prilike susresti se s aktivistima koji se bave žrtvama zločina i kršenja ljudskih prava iz Vukovara, posjetiti spomen područja koja obilježavaju stradanja iz rata, poput Spomen doma Ovčara te međusobno diskutirati i razmijeniti stavove o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Mladi između 18 i 26 godina, pripadnici tzv. druge generacije koja nije direktno sudjelovala u događanjima 90-ih godina, aktivno su propitivali dominantne narative, tražeći sve činjenice iz tog razdoblja pa i one koje se aktivno prešućuju ili skrivaju u javnom prostoru danas, 20 i više godina nakon završetka rata. Polazeći od uvažavanja svake nevine žrtve, posebice civila, bez obzira na njihovu nacionalnost ili nacionalnost počinitelja zločina, mladi su s velikom razinom uvažavanja slušali i razgovarali o stradanjima i Hrvata i Srba s područja Vukovara.

FOTO: YIHR

Dio programa razmjene, pored posjeta Spomen domu Ovčara, uključio je i posjet otvorenju izložbi „Walls Between People" i „Borderline" francuskih i talijanskih autora o granicama koje spajaju, odnosno razdvajaju te projekciju dokumentarnog filma „Oš' me pozdravit' u busu" na brodu na samoj granici Hrvatske i Srbije na Dunavu.

Želeći naučiti iz pogrešaka iz prošlosti kako se isti ili slični sukobi ne bi ponovili, mladi su u sklopu konferencije „Iz naše perspektive – mladi o suočavanju s prošlošću" održane u Gradskom muzeju Vukovar raspravljali o tome kako bi mogla i trebala izgledati nastava o novijoj prošlosti te u sklopu stručno vođenih radionica izradili vlastite želje i prijedloge. Zaključili su kako iako sami nisu bili dio sukoba koji su razdvojili države i narode ove regije i nisu odgovorni za događaje iz prošlosti, imaju veliku odgovornost za načine suočavanja s prošlošću u sadašnjosti, što je proces koji će graditi naše društvo za budućnost.

Komentari na članak

Vezani članci

Mladi i projektni menadžment

Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu

Otvoreno predavanje „Mladi i projektni menadžment“ na Hrvatskim studijima

Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu organiziraju otvoreno predavanje „Mladi i projektni menadžment“.

Lord Byron

Na današnji dan

Rođen Lord Byron

„Pleasure's a sin, and sometimes sin's a pleasure.“ – Lord Byron

Otto Lilienthal

Na današnji dan

VIDEO: Smrt Ikara 19. stoljeća

Od malih nogu bio je fasciniran pticama i letom, sagradio je 18 modela jedrilica i poduzeo više od 2000 letova, a avijaciji je doprinio otkrićem da uzgon ovisi o zakrivljenosti krila.

Logo Erasmus+

4 milijuna ljudi će dobiti stipendije

Erasmus+ program za mlade

Za ovaj program osigurat će se skoro 15 milijardi eura, što je oko 50% više od proračuna za programe koji su se dosad provodili.

Depresivni poslovi

EduCentar istražio

Mladi se boje tražiti posao nakon završetka fakulteta

Traženje posla je izazov za svakog pojedinca, a posebno kada je riječ o potrazi za pr(a)vim poslom.