LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Dogovorene suradnje

Mladi Hrvati mogu na „radni odmor” na Novi Zeland

Mladi iz Hrvatske moći će se prijaviti za jednogodišnji rad ili studiranje na Novom Zelandu.

Mladi iz Hrvatske moći će se prijaviti za jednogodišnji rad ili studiranje na Novom Zelandu.

I vrapci na granama već znaju da je premijer Zoran Milanović sa svojom delegacijom proveo dva tjedna u službenim posjetima Australiji i Novom Zelandu. Međutim, zbog analize je li putovanje na drugi dio svijeta opravdano u ovom trenutku te priče o protivljenjima tamošnjih hrvatskih iseljeničkih udruga, malo se pričalo o projektima i suradnjama koje su dogovorene. Podsjetimo, ovo je bio prvi posjet predstavnika hrvatske vlasti Australiji i Novom Zelandu nakon posjeta Franje Tuđmana 1995. godine

U Australiji je premijer dogovorio nastavak davanja novčane pomoći za australske studente koji pohađaju centar hrvatskih studija na Sveučilištu Macquaire. Dosadašnja sredstva koja su se izdvajala za tu namjenu povećat će se, pa će tako Vlada RH u sljedećih pet godina za hrvatske studije izdvojiti 2,2 milijuna kuna. Uz to, Milanović se u Australiji sastao s predstavnicima poslovne zajednice i dijelom hrvatskog iseljeništva. Napomenimo da se procjenjuje da u Australiji živi oko 120 000 Hrvata, a na Novom Zelandu oko 60 000.

Za mlade u Hrvatskoj najinteresantniji je dogovor o suradnji potpisan u sklopu posjeta Novom Zelandu. Premijer Novog Zelanda John Key potpisao je s našim premijerom Dogovor o programu radnog odmora između Vlade Novog Zelanda i Vlade Hrvatske. Ovim dokumentom dogovoreno je da će svake godine 100 mladih sa svake strane moći provesti do godinu dana u Hrvatskoj ili na Novom Zelandu. Tu godinu moći će provesti radeći ili studirajući, a sudjelovati mogu mladi od 18 do 30 godina. Mladi koji se odluče na ovaj korak neće u roku te godine moći zasnovati stalni radni odnos, a ne bi smjeli raditi kod istog poslodavca dulje od tri mjeseca. Više detalja o postupku prijave za sudjelovanje u ovom programu bit će poznato uskoro. Između Hrvatske i Novog Zelanda prošle je godine potpuno ukinut vizni režim.

FOTO: FLICKR