LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Predavanje na Bernaysu

Ministrica Divjak: „Na rukovodećim pozicijama u RH samo 30% žena“

– Unatoč vidljivom napretku, fenomen staklenog stropa još je uvijek prisutan i predstavlja jedan od osnovnih razloga manjeg broja žena na visokim pozicijama. – rekla je ministrica.

– Unatoč vidljivom napretku, fenomen staklenog stropa još je uvijek prisutan i predstavlja jedan od osnovnih razloga manjeg broja žena na visokim pozicijama. – rekla je ministrica.

U sklopu projekta Masterclass na Edward Bernays Visokoj školi prvi je put predavanje održala ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak. Temom Žene u znanosti i politici pozornost je skrenula na nedovoljnu zastupljenost žena u znanosti i politici u Hrvatskoj. Ujedno je predstavila trendove u Hrvatskoj, ali i u Europskoj uniji koji ukazuju na povećanje broja visokoobrazovnih žena koje obnašaju najviše funkcije u sferama politike i znanosti.

Istaknula je da je najveći broj žena, 47%, na rukovodećim pozicijama u Europskoj uniji u Latviji, dok je u Hrvatskoj postotak niži i iznosi 30%. Napomenula je da su žene u Hrvatskoj u prosjeku bolje obrazovane od muškaraca (16,7% u odnosu na 16% obrazovanih muškaraca), ali da su istovremeno slabije plaćene. Govoreći o zastupljenosti žena u politici, ministrica je rekla da Hrvatska ne zaostaje za europskim prosjekom te istaknula da je u sadašnjem sazivu Vlade Republike Hrvatske ukupno šest ministrica.

– Radi se o zastupljenosti od 30 posto, što je najviše u povijesti svih Vlada u Hrvatskoj. To nam također pokazuje kako žene donose jednu novu dimenziju upravljačkim funkcijama politike. Unatoč vidljivom napretku, fenomen staklenog stropa još je uvijek prisutan i predstavlja jedan od osnovnih razloga manjeg broja žena na visokim pozicijama. – rekla je ministrica i dodala da najviše ministrica u vladi imaju Bugarska, Francuska, Nikaragva, Švedska, Kanada i Slovenija, a čak 13 zemalja, među kojima i susjedna Mađarska, nema niti jednu ministricu.

Prof. dr. sc. Blaženka Divjak prva je hrvatska ministrica znanosti i obrazovanja koja je na Bernaysu održala Masterclass predavanje. Dužnost ministrice obnaša od lipnja 2017. te je ujedno redovita profesorica u trajnom zvanju iz područja prirodnih znanosti, polje matematike, i znanstvena savjetnica iz područja društvenih znanosti, polje informacijskih i komunikacijskih znanosti na Fakultetu organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu. Neke od njenih znanstvenih interesa predstavljaju diferencijalna geometrija, matematička edukacija, visoko obrazovanje, matematičke metode u odlučivanju i društvenim znanostima, strateško planiranje, e-učenje i analitika učenja.

Masterclass, u okviru kojega je ministrica Divjak održala predavanje, dio je niza stručnih predavanja otvorenog tipa koje tijekom akademske godine organizira Edward Bernays Visoka škola. Na Bernays Masterclassu gostuju eminentni domaći i strani stručnjaci te znanstvenici s područja komunikacijskog menadžmenta, odnosa s javnošću, turizma, politike, gospodarstva i ostalih srodnih disciplina, ali i političari, gospodarstvenici te različiti uglednici iz javnog života. Predavanja su dosad održali nekadašnji ministri vanjskih poslova Republike Hrvatske prof. dr. sc. Vesna Pusić i dr. sc. Miro Kovač, ministar turizma Gari Cappelli, američki kongresnik Chris Smith, britanska zastupnica u Europskom parlamentu Emma McClarkin, harvardska profesorica i američka spisateljica Anne Bernays te sveučilišni profesori i predstavnici vodećih hrvatskih i inozemnih kompanija i hotelskih grupacija.

FOTO: SAŠA ĆETKOVIĆ