LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Reforme ministarstva

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta proslavilo dvije godine mandata

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta jedno je od uspješnijih u Hrvatskoj, barem što se tiče apsorpcije fondova Europske unije.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta jedno je od uspješnijih u Hrvatskoj, barem što se tiče apsorpcije fondova Europske unije.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta je proslavilo svoju drugu godinu mandata. Na samom početku mandata ministarstvo je je obećalo da će obrazovanje biti dostupnije svima i da će se uvesti red u sustav.

Jednako tako građanima su poručili da će 250 milijuna kuna godišnje biti uloženo u osiguranje prijevoza učenika srednjih škola kako bi ih se potaknulo na nastavak obrazovanja i rasterećenje kućnog proračuna. Osim toga, budućim je studentima omogućeno povezivanje internet vezom putem Carneta, čime je obuhvaćeno širenje e-obrazovanja i učenja na daljinu. Tijekom 2012. godine uveden je zdravstveni odgoj u osnovne i srednje škole te provedena reforma sustava studentske prehrane. U zdravstvenu djelatnost se trebalo uložiti više financijskih sredstava, ali i uložiti u projekte hrvatskih znanstvenika.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović izjavio je kako su tijekom prethodne dvije godine ostvarili sva četiri zadana cilja: obrazovanje je postalo dostupno svima, unaprijeđeno je, sustav je postao organiziraniji, a učinkovito se upravlja sredstvima i resursima. Dodao je kako je ministarstvo u posljednje dvije godine napravilo sve kako bi ostvarilo napredno društvo s većim brojem školovanih ljudi.

Iz udruge "Nastavnici organizirano" stiglo je priopćenje kako im je drago da ih ministar u zadnje vrijeme pokušava sve češće demantirati, jer time demantira samoga sebe. Smatraju da bi bilo najčasnije od njega da se povukao dok mu je bilo vrijeme za to. Profesori su čak potpisali peticiju za smjenom sadašnjeg ministra, na što je on izjavio kako se on ne natječe za ministra simpatičnosti, već efektivnog ministra koji će ispuniti zadane ciljeve.

Usprkos brojnim kritikama, ministarstvo smatra da su ostvarili i ispunili sve reforme koje su najavili na početku mandata, a koje se tiču poboljšanja sustava obrazovanja, studentske prehrane, ali i izgradnje studentskih kampova.

Statistički podaci pokazuju kako je upravo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta najučinkovitije ministarstvo po apsorpciji fondova EU. Iduće dvije godine planiraju više ulagati u sport i znanost, unaprijediti mrežu škola i povećati broj studentskih menzi.

FOTO: FLICKR