LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Prilika za dodatno obrazovanje

Međunarodna škola programiranja SmartNinja stiže u Hrvatsku

Najuspješniji su se polaznici SmartNinje nakon završetka tečaja zaposlili kao programeri s punim radnim vremenom u renomiranim slovenskim i austrijskim IT tvrtkama, iako nisu imali nikakvog predznanja.

Najuspješniji su se polaznici SmartNinje nakon završetka tečaja zaposlili kao programeri s punim radnim vremenom u renomiranim slovenskim i austrijskim IT tvrtkama, iako nisu imali nikakvog predznanja.

U posljednje vrijeme često se plasira teza da postoji nedostatak u hrvatskom visokoobrazovnom sustavu (pogotovo na društvenim fakultetima) koji se manifestira u obliku jaza između teorijskog znanja i prakse. Teorijska znanja stečena na, primjerice, društvenim fakultetima nekada nisu dovoljna referenca za zapošljavanje mnogih mladih osoba koje su tek ušle na hrvatsko tržište rada. No, jedna od prekretnica koje stopiraju takav negativni trend je i SmartNinja Hrvatska –  međunarodna škola koja je u dvije godine postojanja u svijet programiranja uvela više od tisuću polaznika i polaznica, a od svibnja dolazi i u Hrvatsku. SmartNinju osnovali su Miha Fabjan i Matej Ramuta, a nakon uspješnog početka u Ljubljani te širenja na Beč, sada ju dovode i u Zagreb.

Kako za stjecanje developerskog znanja danas nisu isključivo potrebne tehničke škole i fakulteti, u srodnu karijeru može se upustiti svatko tko ‘teži’ stvaranju novih digitalnih proizvoda i vrijednosti. SmartNinja nudi različite tečajeve, a u Zagrebu će krenuti s programima Web Development 1, Vikend programiranja, SQL i baze podataka, a broj predavanja će rasti. Tečajevi se obično održavaju dva puta tjedno u poslijepodnevnim satima te ih drže instruktori s iskustvom iz industrije.

O razlozima pokretanja škole, Miha Fabjan, jedan od njenih suosnivača ističe:

– Vjerujemo da se u svakome od nas kriju talenti koji su često zanemareni formalnim obrazovnim sustavom. Misija SmartNinje je pomoći ljudima da otkriju i razviju svoje talente i vještine u području IT-a koje će im pomoći u pronalasku posla ili stvaranju vlastitoga.

Polaznici SmartNinje su obično osobe koje su već završile formalno obrazovanje i tek su kasnije odlučile da ih zanima informatika i programiranje te žele promijeniti karijeru. Drugi dio polaznika čine svi oni kojima je programiranje korisno zbog posla, iako se nužno njime ne bave, poput voditelja projekata, marketinških stručnjaka, grafičkih dizajnera i svih onih koji su često u doticaju s IT strukom.

Tečaj Web Development 1 najbolji je način za stjecanje dobrih osnova iz programiranja, a polaznici će naučiti kako napraviti web aplikaciju od A do Z. Tijekom tečaja, napravit će više od 20 projekata koje kasnije mogu uključiti u svoje životopise kao dokaz svojih novih programerskih vještina.

Vikend programiranja prikladan je za početnike i stjecanje najosnovnijih programerskih znanja. Znanje o planiranju baze podataka jedna je od najvažnijih vještina prilikom izrade novog informatičkog proizvoda, a tome je namijenjen tečaj SQL i baze podataka.

Najuspješniji su se polaznici SmartNinje nakon završetka tečaja zaposlili kao programeri s punim radnim vremenom u renomiranim slovenskim i austrijskim IT tvrtkama, iako nisu imali nikakvog predznanja. Jedan je od njih i Iztok, profesionalni nogometaš koji je nakon ozljede, koja mu je prekinula karijeru, odlučio pohađati SmartNinju, a danas radi kao softver developer u slovenskoj tvrtki PovioLabs. Organizatori SmartNinja Hrvatske vjeruju kako će se ubrzo o sličnim scenarijima slušati i u Hrvatskoj.

Organizator škole programiranja SmartNinja Hrvatska je Netokracija. Školu podržava Razvojna agencija Zagreb - Tehnološki park Zagreb.

Više informacija može se pronaći na službenoj stranici i Facebook stranici SmartNinja Hrvatska.